U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'Maurice Papon heeft veel joden geholpen'
PARIJS, 22 OKT. Maurice Papon, de van misdrijven tegen de menselijkheid verdachte secretaris-generaal van de Gironde tijdens de Tweede Wereldooorlog, zou joden hebben geholpen te ontkomen aan de vernietigingskampen. Dat zegt een historicus die in 1981 ertoe bijdroeg dat Papon in staat van beschuldiging werd gesteld. Michel Bergès, die in december getuigt voor het Hof van Assisen in Bordeaux, waar sinds 8 oktober het proces tegen Papon wordt gevoerd, geeft daarmee onverwachts steun aan Papons ontkenning van verantwoordelijkheid voor het beleid dat de Duitse bezetter afdwong.

XTC-laboratorium ontdekt in Kerkrade
ROTTERDAM, 22 OKT. De politie heeft gisteren in Kerkrade een xtc-laboratorium ontdekt in het huis van een 36-jarige inwoner van de Limburgse gemeente. Een 25-jarige man werd op heterdaad betrapt bij de productie van xtc-tabletten. De pillen worden onderzocht op de aanwezigheid van atropine. De gevonden tabletten dragen dezelfde stempels als de xtc-pillen (met atropine) waar de afgelopen dagen tegen is gewaarschuwd. De politie, die vier verdachten aanhield, trof in het huis 30.000 xtc-tabletten aan en enkele tientallen kilo's grondstoffen voor de productie van de harddrug. Naar aanleiding van het gebruik van zogenoemde atropinepillen op houseparty's wil minister Borst (Volksgezondheid) dat de gemeentelijke gezondheidsdiensten een grotere rol gaan spelen bij mega-dansfeesten. Ze zei dat gisteren in de Tweede Kamer.

Nederlandse bijdrage aan EU bekritiseerd
STRAATSBURG, 22 OKT. In het Europees Parlement is vandaag fel uitgehaald naar Nederland over de netto-bijdrage aan de Europese Unie. ,,We moeten ons niet in de valkuil laten lokken van een puur nationalistische en rekenkundige benadering'', zei Jacques Santer, voorzitter van de Europese Commissie, in een toespraak. Premier Juncker van Luxemburg, dat dit half jaar EU-voorzitter is, waarschuwde voor een verlamming van de Unie als de strijd over de Europese begroting blijft doorwoeden.

Groeiprognose Zuidoost-Azië
SINGAPORE, 22 OKT. De financiële crisis in Zuidoost-Azië veroorzaakt dit jaar en volgend jaar een scherp lagere economische groei in de regio, zo verwacht de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB). De bank heeft de groeiverwachting voor heel Zuidoost-Azië voor 1997 bijgesteld tot minimaal 4,9 en maximaal 5,7 procent. Vorig jaar bedroeg de groei in Zuidoost-Azië volgens de ADB nog 7,4 procent.

Spanning stijgt in Montenegro
PODGORICA, 22 OKT. In de Joegoslavische deelrepubliek Montenegro is de spanning toegenomen door de weigering van president Momir Bulatovic om zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen van zondag te erkennen. Aanhangers van Bulatovic willen elke dag betogen tot hun leider alsnog tot winnaar van de verkiezingen wordt uitgeroepen. Bij de verkiezingen werd Bulatovic op het nippertje verslagen door zijn rivaal Milo Djukanovic, de premier van Montenegro.

Patrijs mag niet worden bejaagd
DEN HAAG, 22 OKT. De patrijs (perdix perdix) staat sinds gisteren wel op de zogenoemde wildlijst, maar mag voorlopig nog niet vrij worden bejaagd, omdat het dier ook op de lijst van beschermde diersoorten staat. Dat stelde de Tweede Kamer gisteren vast bij de stemming over de amendementen van de Flora- en Faunawet.

Meer veiligheid in Leeuwarden
LEEUWARDEN, 22 OKT. Ruim een maand na de gewelddadige dood van Meindert Tjoelker (30) heeft de gemeente Leeuwarden 42 maatregelen aangekondigd om de veiligheid op straat en in horecagelegenheden te vergroten.

NRC Webpagina's
22 OKTOBER 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)