U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Bundesbank verhoogt rente naar 3,3 procent
FRANKFURT, 9 OKT. De Duitse centrale bank, de Bundesbank, heeft vanmorgen het belangrijkste rentetarief voor de geldmarkt, beleningsrente, verhoogd. Het tarief ging omhoog van 3 procent naar 3,3 procent. De rente stond al ruim een jaar op 3 procent. Het disconto blijft onveranderd op 2,5 procent. Verwacht werd vanmiddag dat centrale banken van onder meer Nederland en België vanmiddag de renteverhoging volgen.

Boeren: 15 procent minder varkens
DEN HAAG, 9 OKT. De varkensstapel moet inkrimpen met ruim een miljoen vleesvarkens en 288.000 zeugen, die jaarlijks zes miljoen biggen voortbrengen. Door die ingreep neemt de binnenlandse varkensstapel met ruim vijftien procent af. Dat is de strekking van het alternatief Nederlandse varkenssector kiest klantgericht, dat het bedrijfsleven heeft ontwikkeld voor de plannen van minister Van Aartsen.

Italiaan Dario Fo krijgt Nobelprijs
AMSTERDAM, 9 OKT. De Italiaanse toneelschrijver Dario Fo heeft de 90ste Nobelprijs voor literatuur gewonnen. Dit heeft de Zweedse Academie van Wetenschappen vanmiddag op een persconferentie bekendgemaakt.

Ministers oneens over flexibele banen
DEN HAAG, 9 OKT. De ministers Wijers (Economische Zaken) en Melkert (Sociale Zaken) zijn het oneens over de flexibele arbeidscontracten die Philips met zijn werknemers wil afsluiten. De bewindslieden spraken gisteren op een congres over employability (inzetbaarheid).

De Milliano moet zijn mond houden
DEN HAAG, 9 OKT. Jacques de Milliano, nummer acht op de kandidatenlijst van het CDA voor de Tweede-Kamerverkiezingen, zal zich onthouden van uitlatingen over ,,discussies met en in de fractie'' van zijn partij. Dat is de uitkomst van overleg tussen De Milliano en fractieleider De Hoop Scheffer naar aanleiding van een interview in deze krant.

Ontploffing auto in Amsterdam
AMSTERDAM, 9 OKT. Bij een ontploffing van een auto in de Mr. Treublaan in Amsterdam is vanmiddag een persoon zwaar gewond geraakt. De brandweer vermoedt dat het gaat om een explosief. Het gaat zeker niet om een ontplofte benzine- of gastank, aldus de brandweer. Rond één uur was de brandweer nog bezig met het bevrijden van de enige inzittende. Over zijn toestand was nog weinig bekend. Brokstukken van de auto hingen in de bomen. Aan omliggende woningen is geen schade ontstaan.

VVD wil minder vreemdelingen
DEN HAAG, 9 OKT. De VVD wil minder vreemdelingen tot Nederland toelaten. Migranten die al in Nederland wonen, moeten zich aanpassen aan de Nederlandse samenleving en zich zoveel mogelijk de Nederlandse cultuur eigen maken. Dit schrijven de liberalen in een vanochtend verschenen nota over immigratie en integratie. De nota maakt onderdeel uit van het verkiezingsprogramma.

Jorritsma wil nieuw onderzoek El Al-toestel
DEN HAAG, 9 OKT. Minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) wil een nieuw onderzoek naar de aard van de lading aan boord van het El Al-vrachtvliegtuig dat vijf jaar geleden in de Bijlmer verongelukte. Jorritsma kondigde dat gisteren aan tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer.

Bouterse houdt dossiers nog gesloten
LEONSBERG, 9 OKT. De van drugshandel op grote schaal verdachte Surinaamse ex-legerleider D. Bouterse gaat vooralsnog niet over tot volledige openbaarmaking van de veertig dossiers die het Nederlandse openbaar ministerie over hem heeft samengesteld.

Sancties tegen Sierra Leone
NEW YORK, 9 OKT. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren sancties afgekondigd tegen de West-Afrikaanse staat Sierra Leone. Nigeria bombardeerde gisteren het hoofdkwartier van het militaire regime in de hoofdstad Freetown.

Bonn koopt Eurofighter
BONN, 9 OKT. De Duitse regering heeft ingestemd met de aankoop van 180 Europese gevechtsvliegtuigen (Eurofighter) ter waarde van 23 miljard mark. Met de order is de weg vrij voor het grootste Europese industrieprogramma.

NRC Webpagina's
9 OKTOBER 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)