U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Verdrag van Amsterdam ondertekend
AMSTERDAM, 2 OKT. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben vanmiddag in het Paleis op de Dam het Verdrag van Amsterdam ondertekend, waarover de Europese staats- en regeringsleiders in juni overeenstemming bereikten. Bij aankomst op de Dam werden de ministers onthaald op een fluitconcert van demonstranten. Rond het middaguur braken relletjes uit.

Kamer: benzine niet duurder
DEN HAAG, 2 OKT. De Tweede Kamer wil dat de verhoging van de benzine- en dieselaccijns met 2,5 cent per liter volgend jaar niet doorgaat.

Optimisme over vrijlating van Nederlandse zeelui door Iran
DEN HAAG, 2 OKT. De onderhandelingen over vrijlating van vijftien Nederlandse zeelieden in Iran verlopen voorspoedig. Aan het eind van de middag heerste op Buitenlandse Zaken optimisme over het verloop van het gesprek dat de speciale Nederlandse gezant, jhr. P. Feith, in Teheran had. De zeelieden zitten al drie weken vast in de haven van Bandar Imam Khomeiny. Het zint Iran niet dat zij meehielpen bij de berging van een helikopter van de Amerikaanse Vijfde vloot, die vlak bij de zeesleper van Smit Internationale verging.

Russen bruuskeren Wit-Rusland
MOSKOU, 2 OKT. Rusland heeft vanmiddag op het laatste moment een bezoek van president Aleksandr Loekasjenko van Wit-Rusland afgezegd. Loekasjenko kreeg enkele uren voor zijn vertrek naar Moskou te horen dat hij in Rusland pas welkom is als een door de Witrussen gearresteerde journalist van de Russische televisie wordt vrijgelaten.

Busongeluk in Zuid Frankrijk: 13 doden
MARSEILLE, 2 OKT. Bij een busongeluk in Zuid-Frankrijk zijn vanmorgen dertien mensen om het leven gekomen, aldus de politie. Meer dan tien mensen raakten zwaar gewond. Het ongeval gebeurde op de A-7 tussen Aix-en-Provence en Salon-de-Provence. De slachtoffers zijn Marokkanen.

Vermist schilderij van Govert Flinck onthuld
AMSTERDAM, 2 OKT. In Amsterdam wordt vandaag een portret uit 1643 onthuld van de Nederlandse schilder Govert Flinck dat sinds de Tweede Wereldoorlog vermist werd. Het dook onlangs in Canada op, waarna het aan Nederland werd teruggegeven. Tot voor kort werd gedacht dat het Abraham Boom voorstelde, een Amsterdamse burgemeester uit de 17de eeuw, maar gebleken is nu dat diens tijd- en plaatsgenoot Pieter Janszn Reael is afgebeeld.

Geen interesse in particuliere WAO
DEN HAAG, 2 OKT. Bedrijven zijn nauwelijks geïnteresseerd in de mogelijkheid het risico van arbeidsongeschiktheid bij particuliere verzekeraars onder te brengen. Grote werkgevers als Shell, KPN en Philips laten alles bij het oude en blijven in het publieke stelsel.

Ambitieus banenplan EU
BRUSSEL, 2 OKT. De Europese Commissie heeft gisteren een ambitieus plan gepresenteerd voor de aanpak van de werkloosheid in de Europese Unie dat onder meer mikt op de creatie van zeker 12 miljoen nieuwe banen. De voorstellen van de Commissie worden voorgelegd aan de Europese staats- en regeringsleiders die op 20 en 21 november een speciale topbijeenkomst in Luxemburg aan de werkloosheid zullen wijden.

Ondernemer heeft ook overheidsfunctie
DEN HAAG, 2 OKT. De ondernemer E.J. Wintzen blijkt zijn lidmaatschap van het college van toezicht op de kansspelen te combineren met een commissariaat bij Doen Participaties. Deze dubbelfunctie heeft de aandacht van het ministerie van Justitie. Doen Participaties is direct gelieerd aan een van de loterijen waar het college onafhankelijk toezicht op dient uit te oefenen.

Kabinetscrisis Italië dreigt
ROME, 2 OKT. De Italiaanse premier Prodi heeft vijf dagen de tijd om een breuk met de communisten te lijmen en zijn centrum-linkse kabinet te redden. De communisten eisen dat Prodi zijn begroting voor 1998 aanpast. De kabinetscrisis dreigt de snelle toetreding van Italië tot de Economische en Monetaire Unie in gevaar te brengen.

Conflict tussen Congo's
KINSHASA, 2 OKT. President Laurent-Désiré Kabila van Congo (voorheen Zaïre) heeft gisteren aangekondigd troepen te sturen naar het buurland Congo-Brazzaville om het geschut dat al enkele dagen granaten afvuurt op Kinshasa op te sporen en uit te schakelen.

Servische politie jaagt demonstranten uiteen in Belgrado en Kosovo
BELGRADO, 2 OKT. De Servische politie heeft gisteren zowel in Belgrado als in Kosovo met geweld betogingen van tegenstanders van het bewind uiteengejaagd. In Belgrado ging het om tienduizend aanhangers van de afgezette burgemeester Zoran Djindjic, in Kosovo om twintigduizend Albanezen.

Gelijkspel PSV, zege Feyenoord
ROTTERDAM, 2 OKT. PSV heeft gisteren met 2-2 gelijk gespeeld tegen Barcelona in de tweede groepswedstrijd van de Champions League. PSV-verdediger Van der Weerden werd in de 35ste minuut uit het veld gestuurd. Feyenoord won in groep B voor eigen publiek met 2-0 van FC Kosice uit Slowakije.

NRC Webpagina's
2 OKTOBER 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)