U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Vliegramp in smog-gebied: 234 doden

Door een onzer redacteuren
JAKARTA/ROTTERDAM, 26 SEPT. Bij een vliegtuigongeluk met een Airbus-300 van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda bij Medan op Sumatra zijn vanochtend alle 234 inzittenden om het leven gekomen.

Medan ligt midden in het gebied dat wordt geteisterd door enorme rookontwikkeling als gevolg van talrijke bosbranden, maar autoriteiten hebben onderstreept dat de oorzaak van de ramp nog niet bekend is.

De Indonesische televisie berichtte vanmiddag dat het toestel in de lucht is ontploft. De zender baseerde zich op een verklaring van een journalist die getuige was van de explosie.

Het toestel was voor een binnenlandse vlucht vertrokken van de Indonesische hoofdstad Jakarta. Vlak voor de landing stortte het neer in de buurt van het dorpje Buah Nabar, ongeveer veertig kilometer van het vliegveld van Medan, in het noorden van Sumatra. Aan boord waren 222 passagiers en 12 bemanningsleden. Sumatra, alsmede een groot aantal andere gebieden in de Indonesische archipel en in Zuidoost-Azië, hebben te lijden van een dikke, zich steeds verder uitbreidende nevel als gevolg van bosbranden. Dat levert steeds meer gezondheidsproblemen op. Inwoners van Medan hebben gezegd dat de stad gehuld is in een dikke sluier van rook. Maar een verband tussen de smog en het verongelukken van de Airbus is officieel niet gelegd. Wel wezen zegslieden er vanochtend op dat het vliegveld van Medan normaal normaal open was voor het vliegverkeer.

De KLM heeft ondanks de problemen in Zuidoost-Azië heeft geen bijzondere maatregelen genomen voor vluchten in het gebied, verklaarde een woordvoerder op Schiphol vanmiddag. De situatie wordt van dag tot dag bekeken. De KLM vliegt op Bangkok, Kuala Lumpur, Singapore en Jakarta. ,,We kunnen op die grote internationale vliegvelden nog steeds veilig vliegen volgens de normale procedures'', aldus de woordvoerder.

Voorzitter P. Griffioen van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers zei vanmiddag dat er geen voorschriften zijn die vliegen in de rook verbieden. ,,Behalve als het gaat om vulkanische as. Daar mag je niet doorheen vliegen, want die as is bedrieglijk: het gaat om puur steen, dat een desastreus effect kan hebben''.

NRC Webpagina's
26 SEPTEMBER 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)