U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Cijfers over diploma's kloppen niet

Door FREDERIEK WEEDA
ROTTERDAM, 25 SEPT. Hogescholen en universiteiten verstrekken 'onbetrouwbare' cijfers over de aantallen studenten die de opleiding met een diploma afsluiten. Deze zogenoemde rendementscijfers worden verschillend berekend.

Dit blijkt uit een rondgang langs instellingen voor hoger onderwijs, de onderwijsinspectie en de verenigingen van hogescholen en universiteiten.

Het Tweede-Kamerlid Bert Bakker (D66) vindt dat minister Ritzen (Onderwijs) ,,zo snel mogelijk'' een wettelijk verplichte, uniforme rekenwijze moet invoeren. ,,Aspirant-studenten hebben recht op objectieve informatie over hun studie. Bovendien worden onderwijsinstellingen gefinancierd met belastinggeld, dus ook de overheid moet de prestaties van opleidingen kunnen vergelijken op grond van duidelijke, eerlijke berekeningen'', aldus Bakker.

Sommige opleidingen rekenen de studenten die tijdens het propedeusejaar afhaken, niet mee bij de becijfering van het studierendement, andere doen dat wel. De ene faculteit neemt 'instromers' met een HBO-diploma, die het universitaire propedeusejaar mogen overslaan, mee in de berekeningen. Daardoor komt het propedeuse-rendement hoger uit dan bij andere opleidingen. Ook wordt wel alleen de gemiddelde studieduur van de afgestudeerde studenten gemeld, waardoor uitvallers buiten beschouwing blijven.

Ook in het onlangs verschenen onderzoek naar HBO- en universitaire opleidingen in 1996 heeft de Onderwijsinspectie vastgesteld dat opleidingen geen duidelijke rendementscijfers produceren. Ze constateert ook dat de visitatiecommissies, die de kwaliteit van opleidingen controleren, evenmin inzicht geven in de betrouwbaarheid van rendementscijfers.

De Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) kent een richtlijn die aangeeft hoe opleidingen hun rendementscijfers moeten berekenen. Het HBO heeft zo'n rekenrichtlijn nog niet.

Toch zegt de VSNU te begrijpen dat faculteiten ,,het moeilijk vinden zich aan die richtlijn te houden'', aldus de woordvoerder. ,,Ze hebben te maken met studenten die zijn ingeschreven bij twee opleidingen, maar slechts één keer collegegeld betalen of met studenten die nauwelijks komen opdagen en dus afvallen.'' Een faculteit heeft volgens de VSNU geen belang bij goede rendementscijfers die in werkelijkheid niet worden gehaald. A. Meijdam, hoofd onderwijszaken van de economische faculteit aan de Erasmus Universiteit, zegt daarentegen: ,,Opleidingen hebben wel degelijk belang bij goede rendementscijfers. Iedereen wil zoveel mogelijk studenten trekken. Een ingeschreven student die nauwelijks studeert, is voor een faculteit nog altijd financieel aantrekkelijker dan een niet-ingeschreven student.''

NRC Webpagina's
25 SEPTEMBER 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)