U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
King Kong

DANA LINSSEN
Een hoofdrolspeelster die zich langzamerhand ontwikkelde tot actrice, zo omschrijft Halliwell's Filmgoers Companion filmster Jessica Lange.

Voor zover het haar debuutfilm King Kong uit 1976 aangaat, klopt dat wel: ze lijkt vooral gecast als leuke blonde damsel in distress in strakke hotpants. Met haar hese stem en lijzige zuidelijk accent is ze een vertederend joffertje in nood: als ze zomaar aan komt varen in een rubberbootje na een schipbreuk of als ze door de monster-aap tot zijn liefje wordt uitverkoren.

Ook ruim zestig jaar nadat King Kong voor het eerst op het witte doek verscheen, is het origineel uit 1933 nog steeds onovertroffen, hoeveel vervolgfilms, rip-offs en spoofs er ook van werden gemaakt.

Nog in 1933 kreeg de reuzenaap al een nazaat in The Son of Kong. Met remakes van het beauty and the beast-achtige verhaal was men heel wat zuiniger in Hollywood. De kleurenfilm uit 1976 was de eerste en barst - ondanks een Oscar voor de special effects die inmiddels ook al weer campy aandoen - van de knulligheid. De film werd geheel op locatie opgenomen op het Hawaiiaanse eiland Katusi en in New York.

Het is een vrij fantasieloze herverfilming, al werd het verhaal wel wat gemoderniseerd. Zo is de expeditie in de Stille Oceaan op zoek naar olie en wordt King Kong door haar voor reclamedoeleinden geëxploiteerd. En zette haar voorgangster Fay Wray het alleen maar op een krijsen, Lange scheldt het monster de huid vol. Er worden zelfs wat vage erotische suggesties gedaan als King Kong het fragiele wezentje in zijn hand met zijn gigantische vingers betast of droogblaast met zijn adem.

Regisseur John Guillermin kreeg in ieder geval niet genoeg van het thema van het nobele wilde beest: in 1986 maakte hij King Kong Lives.

Met meer verwachting kan worden uitgekeken naar de herverfilming die de Nieuw-Zeelandse Peter Jackson (de regisseur van onder andere Brain Dead, Heavenly Creatures, The Frighteners en de vanaf volgende week in de Nederlandse bioscopen uitgebrachte fake-documentaire Forgotten Silver) vorig jaar aankondigde van King Kong te willen maken.

De manier waarop hij het horrorgenre trouw en met humor beoefent, belooft veel goeds.

King Kong (John Guillermin, 1976, VS). RTL5, 20.30-22.35u.

NRC Webpagina's
4 SEPTEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)