` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Vietnamees vliegtuig stort neer: 60 doden
PHNOM PENH, 3 SEPT. Meer dan 60 mensen zijn vanochtend om het leven gekomen toen een vliegtuig van Vietnam Airlines in slechte weersomstandigheden neerstortte nabij het internatonale vliegveld van de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. Het toestel, een Toepolev-134, kwam uit Taiwan en had een tussenlanding gemaakt in Ho Chi Minh stad. Aan boord waren 67 passagiers en 3 bemanningsleden. Er zijn 4 overlevenden uit de wrakstukken gehaald. Na een eerdere landingspoging kwam het vliegtuig terecht op een huis in een rijstveld waar het explodeerde en in brand vloog.

Rotterdam zwijgt na vonnis zaak-Brinkman
ROTTERDAM 3 SEPT. In het Rotterdamse stadhuis zweeg men gisteren in alle talen over het vonnis van de president van de Haagse rechtbank. Zij oordeelde dat korpsbeheerder Peper in zijn rapport aan minister Dijkstal over de affaire-Brinkman ,,uiterst subjectief en suggestief'' te werk is gegaan. De Rotterdamse burgemeester wilde niet reageren, omdat zoals een ambtenaar zei, ,,de bal nu bij Dijkstal ligt''.

Volop rekenwerk in Tweede Kamer over lot Gümüs
DEN HAAG, 3 SEPT. De toekomst van de Turkse gezin Gümüs hangt voor een deel af van onvoorspelbare factoren als de verbinding tussen Eritrea en Amsterdam. Dat was vanmiddag de stemming op het Binnenhof, waar vlak voor aanvang van een debat over de 'witte illegaal' Gümüs volop rekenkunde werd bedreven.

CBS: waardering voor koopzondag lager dan gedacht
DEN HAAG, 3 SEPT. De zondagsopening van winkels wordt door het publiek veel lager gewaardeerd dan minister Wijers (Economische Zaken) tot voor kort aannam. In een onderzoek van het Centraal Bureau van de Statistiek naar de populariteit van de beleidsmaatregelen die de minister sinds 1994 nam, krijgen de verruimde winkelopeningen op zondag van burgers nauwelijks een voldoende (5,9).

Joop van Tijn (58) overleden
AMSTERDAM, 3 SEPT. Hoofdredacteur Joop van Tijn van het weekblad Vrij Nederland is gisteren in Amsterdam overleden. Drie weken geleden werd bij Van Tijn (58) een onbehandelbare kwaadaardige tumor ontdekt. Hij liet de redactie van Vrij Nederland daarop weten zijn functie neer te zullen leggen.

Belgrado keert zich tegen Plavsic
BELGRADO, 3 SEPT. In de machtsstrijd in de Servische Republiek in Bosnië heeft Belgrado zich voor het eerst openlijk en onomwonden uitgesproken tegen Biljana Plavsic, de president van de Servische Republiek. Daarmee negeert Belgrado oproepen van de internationale gemeenschap om Plavsic te steunen.

Grote schommelingen in beurskoersen
ROTTERDAM, 3 SEPT. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs hebben vanaochtend grote schommelingen doorgemaakt. Nadat de toonaangevende AEX-index met 28,7 punten was gestegen door een record dagwinst van Wall Street, daalde de beursbarometer op het Damrak door winstnemingen weer pijlsnel naar 922,19 punten.

Blankert vindt looneisen te hoog
DEN HAAG, 3 SEPT. Looneisen van 3,5 4 procent van de vakbonden bij de komende CAO-onderhandelingen zijn te hoog. ,,Men realiseert zich onvoldoende dat één procent meer loon, twee procent stijging van de loonkosten betekent'', aldus voorzitter J. Blankert van de werkgeversvereniging VNO-NCW. Het huidige beleid van matiging van de loonkosten, ondersteund door lastenverlichting, moet ,,onverkort worden voortgezet''.

Kamer kapittelt minister Borst
DEN HAAG, 3 SEPT. De Tweede Kamer vindt dat minister Borst (Volksgezondheid) zich te weinig heeft bemoeid met de gang van zaken binnen haar departement. Maar de Kamer is tevreden over de wijze waarop de minister nu de reorganisatie, die in 1995 is begonnen, voortzet.

'Kosmonauten Mir schuldig'
MOSKOU, 3 SEPT. Twee Russische kosmonauten, Vasili Tsiblijev en Aleksandr Lazoetkin, zijn schuldig aan de bijna-fatale botsing tussen de Mir en het zwaarbeladen vrachtschip Progress, eind juni. Dat is het oordeel van een Russische onderzoekscommissie. De kosmonauten, die half augustus na een hachelijk verblijf in de Mir op aarde terugkeerden, hangen strafkortingen op hun salaris boven het hoofd.

Tyfusgeval in Duitsland
BERLIJN, 3 SEPT. Een twintigjarige man die als vrijwilliger heeft gewerkt bij hulpacties tijdens de dreigende overstroming van de Oder is met verschijnselen van tyfus in een ziekenhuis opgenomen, zo heeft de Berlijnse krant 'BZ' gemeld. Het zou het eerste geval van tyfus in Duitsland zijn dat in verband kan worden gebracht met de wateroverlast.

NRC Webpagina's
3 SEPTEMBER 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)