` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Functies in Suriname worden rap vergeven
PARAMARIBO, 30 AUG. De belangrijkste Surinaamse regeringspartij, de NDP van president Wijdenbosch en ex-legerleider Desi Bouterse, benoemt in hoog tempo partijgenoten op sleutelfuncties bij de overheid, in het bedrijfsleven en bij de staatsmedia. Een deel van de topfunctionarissen zou eerder het eigen belang dan dat van het land dienen. Dat zeggen betrokkenen in Suriname. Het is in de Surinaamse verhoudingen traditie dat regeringspartijen geestverwanten benoemen op topposities in de samenleving. Bouterses NDP zou die traditie echter ongebruikelijk agressief voortzetten. ,,Vorige regeringen schoven geleidelijk partijgenoten naar voren'', zegt André Telting, oud-president van de Centrale Bank, die vorg jaar moest plaatsmaken voor een protégé van ex-legerleider Bouterse, de eveneens van drugshandel verdachte Henk Goedschalk. ,,Deze regering doet vanaf het begin aan koppensnellen. Ik ben geschokt.''

'Postcoïtum-test is vaak onnodig'
ROTTERDAM, 30 AUG. De uitslag van een postcoïtum-test, jaarlijks duizenden keren door Nederlandse gynaecologen uitgevoerd als routinetest bij paren met vruchtbaarheidsklachten, zegt niets over de kans om in de jaren daarna alsnog zwanger te worden. Het afnemen van de test leidt wel tot meer medische behandelingen die echter niet meer zwangerschappen opleveren. De test wordt door de paren die hem ondergaan vaak als belastend voor de seksuele relatie ervaren. Het lijkt daarom ,,niet logisch om in Nederland door te gaan met het routinematig uitvoeren van de postcoïtum test bij elk subfertiel paar.'' Dit schrijven de gynaecologen dr. S.G. Oei, dr. F.M. Helmerhorst en prof.dr. M. Keirse in het Tijdschrift voor Fertiliteitsonderzoek. In hetzelfde nummer pleit hun collega dr. C. Hamilton voor behoud ervan in het testarsenaal. Hamilton vindt dat de test beter gestandaardiseerd moet worden. Hij stelt daarbij voor een onderzoek naar de test uit te voeren. Dat onderzoek heeft Oei tijdens zijn promotie echter al uitgevoerd. Oei promoveerde vorig jaar aan de Rijksuniversiteit Leiden.

Akkoord over loon ambtenaren: 5,25 procent erbij
UTRECHT, 30 AUG. De 175.000 gemeenteambtenaren krijgen er in twee jaar 5,25 procent salaris bij. Dat zijn de vier ambtenarenbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten gisteravond in Utrecht overeengekomen. Met dit akkoord zijn acties, waarvoor de draaiboeken al klaar lagen, van de baan.

Albright bezoekt Midden-Oosten
WASHINGTON, 30 AUG. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, brengt vanaf 9 september een bezoek van ongeveer een week aan het Midden-Oosten. Tijdens deze 'vredesmissie' bezoekt zij Israel, de Palestijnse bestuursautonomie, Egypte, Jordanië, Syrië en Saoedi-Arabië.

Bijna-botsing boven Heathrow
LONDEN, 30 AUG. Twee passagiersvliegtuigen, een Boeing 757 van British Airways en een Boeing 737 van Virgin, zijn gisteren in een zware onweersbui boven Londen-Heathrow bijna met elkaar in botsing gekomen. De twee toestellen, met in totaal circa 200 mensen aan boord, misten elkaar op 60 meter.

Kort geding wegens 'Bouterse'
DEN HAAG, 30 AUG. Een van de vijf hoofdverdachten van het Surinaamse drugskartel zal in kort geding voor de Haagse rechtbank eisen dat een internationaal signalerings- en aanhoudingsbevel tegen hem wordt ingetrokken. Nu Bouterse ondanks signalering niet is gearresteerd, meent hij dat er sprake is van rechtsongelijkheid in vergelijking met andere verdachten.

Sancties tegen Sierra Leone
ABUJA, 30 AUG. De staatshoofden van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) hebben besloten sancties in te stellen tegen Sierra Leone om de militaire leider Johnny Paul Koroma te dwingen op te stappen. Koroma, die gisteren op de staatsradio God opriep om in het overleg met ECOWAS tussenbeide te komen, zette in mei de gekozen president Ahmad Tejan Kabbah af.

NAVO dreigt media Servische Republiek in Bosnië
BRUSSEL, 30 AUG. De NAVO heeft de media in de Servische Republiek in Bosnië gedreigd met hard ingrijpen indien zij niet ophouden met het ophitsen van burgers tegen SFOR en VN-politie.

NRC Webpagina's
30 AUGUSTUS 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)