U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

VS waarschuwen aanhang Karadzic


BRCKO/WASHINGTON, 29 AUG. Het Witte Huis heeft gisteren gewaarschuwd geen geweld tegen SFOR te tolereren nadat twee Amerikaanse SFOR-soldaten gewond raakten in confrontaties met aanhangers van Karadzic in Brcko. De situatie in Brcko in Oost-Bosnië was volgens Westerse woordvoerders vanochtend kalm, nadat SFOR-soldaten en VN-politiemensen daar gisteren waren aangevallen door sympathisanten van Karadzic, de Bosnisch-Servische ex-president.

SFOR raakte gisteren verder verwikkeld in de machtsstrijd tussen Karadzic en diens opvolgster, president Biljana Plavsic, die de steun heeft van de internationale gemeenschap. De poging van SFOR om gisteren het politiebureau van Brcko te laten overnemen door politiemensen die loyaal zijn aan Plavsic, leidde tot een belegering van SFOR-soldaten en VN-politiemensen door de plaatselijke bevolking.

Westerse functionarissen zeiden dat de overname geslaagd was, maar Bosnisch-Servische hardliners ontkenden dit. SFOR-soldaten moesten traangas en waarschuwingsschoten afvuren om zich de ultra-nationalisten van het lijf te houden. Negentig zwaar belaagde VN-politiemensen moesten door SFOR, met helikopters als luchtdekking, worden geëvacueerd. Ruim twintig VN-voertuigen werden vernield. Een nog onbekend aantal VN-vertegewoordigers raakte gewond door projectielen waarmee de menigte gooide, waaronder molotov-cocktails.

De situatie was ook gespannen in Bijeljina, waar een menigte een SFOR-patrouille tegenhield. SFOR-soldaten ontwapenden daar een dertigtal Bosnisch-Servische militairen en hielden ze aan. In Janja bezetten Bosnisch-Servische burgers het politiebureau en verdreven de SFOR-troepen.

Volgens het Pentagon zijn de acties van de aanhangers van Karadzic op hoog niveau georkestreerd. Momcilo Krajisnik, lid van het driehoofdige presidentschap van Bosnië en een trouwe medewerker van Karadzic, feliciteerde de bevolking van Brcko met het verijdelen van de overname van het politiebureau door Plavsic-aanhangers. Hij zei dat de betogers ,,de eersten waren die de bezetting van de republiek volgens het Banja Luka-scenario vermorzelden''. Hij hoopte volgens radioberichten dat zij dit nog ,,honderd keer zouden herhalen als we ons in gevaar bevinden omdat we het recht hebben ons te verdedigen''.

Twee weken geleden slaagde SFOR er in Banja Luka in om Plavsic-aanhangers politiebureaus te laten overnemen.

Een woordvoerder van president Clinton waarschuwde gisteren: ,,Het is belangrijk dat alle partijen begrijpen dat zij SFOR niet moeten uitdagen en dat wij de leiders verantwoordelijk houden voor het in bedwang houden van de bevolking.''

NRC Webpagina's
29 AUGUSTUS 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)