U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s




Ook Maleisië maakt munt los van dollar

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 15 JULI. Na Thailand en de Filippijnen heeft gisteren ook Maleisië de koppeling van zijn valuta, de ringgit, tegenover de Amerikaanse dollar losgelaten. Dit heeft de Maleisische minister van Financiën, Anwar Ibrahim, vannacht gezegd. Ibrahim haalde fel uit naar 'speculanten' die volgens hem samenspannen tegen de Aziatische munten. Hij toonde zich bezorgd over de gevolgen van de valutaspeculaties voor ,,de openheid van de Aziatische economieën en het liberale klimaat.''

Op 2 juli liet Thailand de baht zweven na een maandenlange golf van speculatie, waarna de munt met bijna een kwart in waarde daalde. De Filippijnen gingen afgelopen vrijdag over tot het laten zweven van de peso, waarna de munt bijna 14 procent in koers viel.

In Zuidoost-Azië woedt al enige tijd een gevecht tussen de financiële markten en de autoriteiten, met de munten als inzet. Thailand werd als eerste belaagd, omdat de combinatie van hoge buitenlandse financiële verplichtingen en een bankencrisis binnen de grenzen door de valutahandel niet langer werd vertrouwd. De onrust sloeg vervolgens over naar de Filippijnen en bedreigt nu andere landen in de regio.

Morgen bezoekt de Thaise minister van Financiën, Thanon Bidaya, Japan, naar verluidt om te praten over een financiële buffer voor Thailand. De Japanse minister van Financiën zei dat Japan alleen zal inspringen in coördinatie met het Internationale Monetaire Fonds. In Thailand zelf circuleert een bedrag van 20 miljard dollar dat nodig zou zijn om Thailand te helpen aan zijn korte-termijnverplichtingen te voldoen.

In Kuala Lumpur stabiliseerde de Maleisische ringgit vanmorgen op 2,55 ringgit per dollar. Eerder was de munt verzwakt tot 2,57 ringgit per dollar, de laagste koers in bijna drie jaar. Ondanks het risico dat de Bank Negara, de centrale bank van Maleisië, met interventies ingrijpt om de koers van de ringgit te steunen, verwachtten handelaren vanmorgen dat de munt op korte termijn tot 2,6 per dollar kan dalen. De daling, met enkele procenten, is overigens bescheiden vergeleken met de koersval van de baht en de peso.

Maleisië besteedde de afgelopen maanden naar schatting twee miljard dollar aan steunaankopen op de valutamarkt om de ringgit te sterken. De valutareserves van de centrale bank zijn, met 70 miljard dollar, ruim. Waarnemers zeiden vanmorgen dat de beslissing de ringgit te laten zweven mede is ingegeven door de koersdalingen van peso en baht. Maleisië zou op de regionale en wereldmarkt aan concurrentiekracht verliezen als het de ringgit hoog zou houden.

De Indonesische roepia is een van de munten in de regio die tot nu toe gespaard is gebleven van valuta-onrust, mede omdat Indonesië al geen starre koppeling van de munt aan de dollar hanteerde, maar de roepia binnen een bandbreedte liet zweven. Op de valutamarkt leeft echter de verwachting dat, als de handel klaar is met Maleisië, de roepia onder druk kan komen.

NRC Webpagina's
15 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)