` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Cambodjaanse leiders bevestigen oppakken Pol Pot
PHNOM PENH, 21 JUNI. De voormalige leider van de Rode Khmer, Pol Pot, is gearresteerd door zijn aanhangers. Dat hebben de twee Cambodjaanse co- premiers, Prins Norodom Ranariddh en Hun Sen, vanmorgen bevestigd. De radio van de Rode Khmer meldde al enkele dagen geleden dat Pol Pot, die in de jaren zeventig een schrikbewind vestigde in Cambodja en verantwoordelijk zou zijn voor de moord op ten minste twee miljoen Cambodjanen, op de vlucht was geslagen en vervolgens was gearresteerd. De twee co-premiers hadden dit bericht echter aanvankelijk met scepsis ontvangen.

Turkse president tracht fundamentalisten te weren
ANKARA, 21 JUNI. In een poging de moslim-fundamentalistischeWelvaartspartij buiten de regering te houden, heeft de Turkse president Suleyman Demirel de rechts-liberale Mesut Yilmaz gisteren totformateur benoemd. De 50-jarige leider van de Moederlandpartij kreeg de opdracht binnen negen dagen een regering te vormen ,,die de huidige politiekespanningen in het land moet weg nemen''.

Bordelen hasjbende heropend
AMSTERDAM, 21 JUNI. Burgemeester Patijn van Amsterdam heeft dit voorjaar toestemming gegeven voor heropening van tientallen 'peeskamers' op de Wallen die volgens justitie worden geëxploiteerd door leden van het misdaadsyndicaat van Etienne U. Justitie verdenkt de mannen van grootschalige drugshandel.

Tabaksindustrie koopt claims met 360 mld dollar af
NEW YORK, 21 JUNI. De Amerikaanse tabaksindustrie zal doorbetaling van 360 miljard dollar voor de komende vijfentwintig jaarvrijgesteld worden van rechtsvervolging. Dat zijn de industrie enAmerikaanse officieren van justitie gisteren overeengekomen in eenontwerp-akkoord.

'Rusland geen volledig lid G-7'
DENVER, 21 JUNI. Er is een ,,consensus'' binnen de G-7, de top van leiders van de belangrijkste industriële landen, tegen een volledig lidmaatschap van Rusland van deze organisatie. Dat heeft de woordvoerster van de Franse president Chirac gisteren gezegd. De jaarlijkse ontmoeting van de G-7 is vannacht om drie uur Nederlandse tijd in de Amerikaanse stad Denver begonnen. De top wordt bijgewoond door de Russische president Jeltsin.

Kabinet wil straf art. 140 verhogen
DEN HAAG, 21 JUNI. Het kabinet wil de maximumstraf voor deelname aan een criminele organisatie verhogen van vijf tot zes jaar en de bijbehorende geldboete laten stijgen van 25.000 naar 100.000 gulden. Voor leiders van een criminele organisatie zal de gevangenisstraf met een derde worden verhoogd tot maximaal acht jaar.

Nieuw biljet van tien gulden
AMSTERDAM, 21 JUNI. Nederland krijgt een nieuw biljet van 10 gulden. Het wordt op 2 juli gepresenteerd en komt kort daarna in omloop. Het biljet vervangt het huidige 'Frans Hals'-biljet van 10 gulden, het laatste van de oude 'erflater'-serie. Het nieuwe tientje zal geen lang leven beschoren zijn. De bedoeling is dat in het jaar 2002 de euro, de Europese munt, in omloop komt.

NRC Webpagina's
21 JUNI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)