U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s




KPN zet rond TNT nieuwe onderneming op

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 11 JUNI. Koninklijke PTT Nederland (KPN) start onder de naam TNT een nieuwe onderneming die een omzet zal hebben van omstreeks negen miljard gulden. TNT zal zich toeleggen op wereldwijd expresse-vervoer, internationaal postverkeer van bedrijven en logistieke dienstverlening.

In de nieuwe onderneming, met hoofdkantoor in Amsterdam, zullen bedrijfsonderdelen worden ondergebracht van PTT Post, GD Express Worldwide en TNT. De nieuwe onderneming vloeit voort uit de overname, eind vorig jaar, door KPN van het Australische transportbedrijf TNT voor 2,7 miljard gulden. Door de oprichting van de nieuwe onderneming ontstaat meer duidelijkheid over de manier waarop PTT Post de het Australische bedrijf wil samenvoegen met de eigen organisatie.

Het nieuwe TNT, dat werk zal bieden aan 50.000 mensen in ruim 200 landen, zal bestaan uit zeven bedrijfsonderdelen. Van de huidige zogeheten business units van PTT Post worden Pakketservice, EMS, Logistiek en een deel van PTT Post Internationaal ondergebracht in TNT. De resterende onderdelen zullen onder de naam PTT Post blijven opereren. ,,We gebruiken onze merken daar waar ze sterk zijn'', aldus de woordvoerder. In zijn nieuwe vorm heeft PTT Post een omzet van 5,5 miljard gulden en heeft evenals TNT 50.000 werknemers. Behalve het binnenlandse verkeer (waaronder het exclusieve vervoer van brieven tot 500 gram) blijft dit bedrijfsonderdeel verantwoordelijk voor particulier postverkeer naar het buitenland (tot 500 gram voorbehouden aan PTT Post) het zogeheten direct mail en filatelie.

Volgens een woordvoerder heeft de oprichting van TNT weinig te maken met de splitsing van KPN in twee delen (PTT Post en PTT Telecom) waarover voor het einde van dit jaar een definitieve beslissing wordt genomen. ,,Die splitsing zal uitsluitend bepalen of er iets, dan wel niets boven de paraplu van PTT Post komt te hangen'', aldus een woordvoerder.

TNT-activiteiten met een gezamenlijke omzet van omgerekend 1,4 miljard gulden worden niet ondergebracht in de nieuwe onderneming. Het betreft uiteenlopende bedrijfsonderdelen waaronder een leasemaatschappij voor vliegtuigen, een scheepvaartmaatschappij en een monorail in Sydney. KPN heeft nog niet besloten of deze bedrijven moeten worden verkocht.

,,Het ligt voor de hand dat we hebben gekozen voor de naam TNT, gelet op het sterke karakter (...) en het internationale bereik daarvan'', aldus algemeen directeur A. Scheepbouwer van PTT Post vanmorgen in een geschreven verklaring. Scheepbouwer is benoemd tot wat KPN naar Amerikaanse gebruik chief executive officer van TNT noemt. Naast Scheepbouwer zal de directie van TNT bestaan uit PTT Post-directielid drs M. Bakker (financieel) en voormalig directeur J. Fellows van GD Express Worldwide. Over de lokatie van het hoofdkantoor is nog geen besluit genomen. Het huidige kantoor van GD Express Worldwide in Amsterdam Zuidoost is volgens een woordvoerder een mogelijkheid.

NRC Webpagina's
11 JUNI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)