` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Neef van Kösedag bekent brand
DEN HAAG, 9 JUNI. De 25-jarige N.K. die vrijdagavond in de Haagse Schilderswijk werd aangehouden, heeft tegenover de politie bekend bij de brandstichting in het huis van de familie Kösedag in de Frans Halsstraat betrokken te zijn geweest. Bij de brand in de nacht van 25 op 26 maart kwamen moeder Kösedag en vijf van haar tien kinderen om het leven.

Ravage na zware storm
ROTTERDAM, 9 JUNI. In het noodweer dat zaterdagmiddag over het westen van Nederland trok vonden ten minste drie mensen de dood, raakten tientallen mensen gewond, en ontstond voor tientallen miljoenen guldens schade.

Ambassadeur Moskou mag op zijn post blijven
DEN HAAG, 9 JUNI. De Nederlandse ambassadeur in Moskou, G.W. baron de Vos van Steenwijk, kan op zijn post blijven. Wel heeft hij zich volgens minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) 'op enkele punten minder verstandig gedragen' door zijn persoonlijke opvatting over uitbreiding van de NAVO duidelijk kenbaar te maken.

Europese jurist: alcoholcontroles zijn gewoon geldig
DEN HAAG, 9 JUNI. Alcoholcontroles met apparaten voor ademhalingsanalyse die in strijd met Europese voorschriften zijn geproduceerd, zijn gewoon geldig. Dit zegt prof. mr. R. Barents, medewerker van het Europese Hof van Justitie en hoogleraar Europees Recht in Maastricht.

Hevige gevechten in hoofdstad Congo-Brazzaville
BRAZZAVILLE, 9 JUNI. Hevige gevechten, onder andere met zware mortieren, zijn vandaag opnieuw uitgebroken in de Congolese hoofdstad Brazzaville, waar milities en regeringstroepen al vier dagen slaags zijn. Er zouden inmiddels tientallen doden zijn gevallen. Frankrijk heeft 800 man versterkingen gestuurd naar de voormalige Franse kolonie, waar al 450 Franse militairen waren gelegerd.

Nuis wil budget omroep beperken
DEN HAAG, 9 JUNI. Staatssecretaris Nuis (Media) dreigt het budget van de publieke omroepen fors te beperken, omdat hij niets ziet in de bezuinigingsplannen van de omroepen. Het gaat daarbij om een bedrag van honderd miljoen gulden per jaar. Dit schrijft Nuis vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Randschrift mag op euro
LUXEMBURG, 9 JUNI. Landen die deelnemen aan de euro mogen naar eigen inzicht teksten plaatsen op de rand van de euromunt. Dat hebben de Europese ministers van Financiën gisterenavond in Luxemburg besloten. Wanneer de euromunt in 2002 wordt ingevoerd kan Nederland net als nu op de gulden, rijksdaalder en vijfguldenmunt ,,God zij met Ons'' op de rand plaatsen.

Geen meerderheid in Iers parlement
DUBLIN, 9 JUNI. Geen van de beoogde Ierse regeringscoalities is er bij de verkiezingen van vrijdag in geslaagd een meerderheid in het parlement te halen. Dat bleek bij de definitieve uitslag van de Ierse verkiezingen. In Ierland wordt er vooralsnog van uit gegaan dat Bertie Ahern, de leider van Fianna Fail, op 26 juni de nieuwe premier van het land wordt.

Borst wil aanpak inactiviteit
DEN HAAG, 9 JUNI. Minister Borst (Volksgezondheid) wil dat er in de volgende kabinetsperiode een 'deltaplan' komt voor de aanpak van de inactiviteit. Dit moet er toe leiden dat een miljoen mensen meer aan het werk zijn of blijven dan de zes miljoen van dit moment.

Zaak-Bouterse in andere handen
DEN HAAG, 9 JUNI. Het Haagse openbaar ministerie heeft advocaat-generaal D. van den Broek aangesteld om de berechting van ex-legerleider Bouterse verder voor te bereiden. Het gaat om een voorlopige maatregel in afwachting van de uitkomsten van een onderzoek naar de rol die officier Van der Voort heeft gespeeld bij de vernietiging van politiestukken in de zogeheten Balpenzaak.

Nuis wil behoud boekencollectie ING
AMSTERDAM, 9 JUNI. De ING Bank wil de complete boekencollectie van de Amsterdamse zakenman J. Ritman, die op de lijst van beschermd Nederlands cultuurbezit staat, naar Londen brengen om te veilen. Staatssecretaris Nuis van Cultuur wil nu proberen de collectie te behouden voor Nederland.

NRC Webpagina's
9 JUNI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)