U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Fascinerend portret van een merkwaardige tijd
In de dertien jaren van de Drooglegging in Amerika, tussen 1920 en 1933, was Dana O'Connell danseres in de beroemde chorus line van de Ziegfeld Follies. Ze wist toen helemaal niet dat drank illegaal was: ,,Er was overal en altijd drank!'' Dana O'Connell is een van de vele ooggetuigen die over hun herinneringen aan dit merkwaardige tijdperk in de Amerikaanse geschiedenis vertellen in de driedelige BBC-serie Prohibition waarvan de tweede en derde afleveringen vanavond en volgende week te zien zijn.


T V   V O O R A F :


Muziek tussen vrijheid en gebondenheid
Musicus Guus Janssen heeft een bijzonder systeem ontwikkeld wanneer hij met zijn muzikanten improviseert, Janssen zelf trouwens op het klavecimbel. Niet bepaald een instrument dat je associeert met improvisatie. Op het klavecimbel heeft hij een telsysteem staan van 1 tot 5; hij kan elk gewenst getal met een kadertje aangeven, en dat betekent dat de muzikanten een genre moeten spelen. De vijf bijvoorbeeld is een uitgeschreven koraal. Geeft hij met zijn vingers een 2 aan, dan vallen de musici in op tweede maat. Zo beweegt zijn muziek zich tussen vrijheid en gebondenheid.


F I L M   V O O R A F :


Viridiana
Alleen al de twee half ontblote borsten van een non in spe waren anno 1961 waarschijnlijk genoeg geweest voor een rel. Maar Viridiana, de eerste film die Luis Buñuel in franquistisch Spanje opnam na 23 jaar ballingschap, had meer controversieels te bieden: een verhanging (aan een springtouw met penisvormige handvatten), twee aanrandingen, een parodie op het Laatste Avondmaal (met afzichtelijke bedelaars), en een scala aan nauwelijks verhulde erotische symbolen, waarvan het moeizaam melken van een koe door de blonde novice wel de opvallendste was.

NRC Webpagina's
7 EN 8 JUNI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)