` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Kamer wil vaccinatie van varkens tegen pest
DEN HAAG, 4 JUNI. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat minister Van Aartsen (Landbouw) met spoed de Europese Landbouwministers bijeen roept om steun te verwerven voor het vaccineren van varkens tegen de pest. Van Aartsen voelt daar echter niets voor. Vlees van ingeënte dieren komt volgens de regels binnen de Europese Unie niet voor consumptie in aanmerking.

Haarlemmermeer: Schiphol mag groter
HOOFDDORP, 4 JUNI. Burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer hebben er geen bezwaar tegen dat de luchthaven Schiphol in hun gemeente verder groeit dan de grens van 44 miljoen passagiers die de Tweede Kamer heeft gesteld. Dit hebben B en W gisteren besloten.

Gemeenteambtenaren voeren actie
AMSTERDAM, 4 JUNI. Gemeenteambtenarenuit het hele land hebben vanmorgen actie gevoerdtegen het stuklopen van de onderhandelingen vooreen nieuwe CAO voor de 175.000 gemeenteambtenaren. In Amsterdam lag het openbaar vervoer stil in de ochtendspits.

Magistraat op non-actief,onderzoek Bouterse ligt stil
DEN HAAG, 4 JUNI. De voorbereidingen van de dagvaarding wegens cocaïnesmokkel van de voormalige Surinaamse legerleider D. Bouterse liggen stil omdat de verantwoordelijke Haagse officier van justitie C. van der Voort op non-actief is gesteld. Hangende een onderzoek naar de rol die hij heeft gehad in de vernietiging van politiedossiers.

Turkse helikopter neergestort bij missie in Irak
DIYARBAKIR, 4 JUNI. Een Turkse militaire helikopter is vandaag neergestort tijdens een missie tegen rebellen van de separatistische (Turks-)Koerdische Arbeiderspartij (PKK) in Noord-Irak. Daarbij zijn alle elf inzittenden om het leven gekomen. Tienduizenden Turkse militairen voeren sinds 14 mei samen met Iraaks-Koerdische bondgenoten een groot offensief uit tegen de PKK in Noord-Irak.

Oppositie Israel kiest leider
TEL AVIV, 4 JUNI. De Israelische Arbeidspartij heeft gisteren de 55-jarige ex-chef staf luitenant-generaal Ehud Barak gekozen tot nieuwe voorzitter als opvolger van Shimon Peres. De andere kandidaat, Jossi Beilin, die bereid is de Palestijnen voor vrede meer land te geven dan Barak, werd overtuigend verslagen.

Zweden niet meteen in EMU
STOCKHOLM, 4 JUNI. Zweden zal niet van het begin af aan deelnemen aan de Economische en Monetaire Unie (EMU) die in 1999 begint. Dat heeft de Zweedse premier Göran Persson bekend gemaakt. De koers van de Zweedse kroon steeg na het bericht. De monetaire unie is in Zweden zeer omstreden.

Unisource begint miljardenbedrijf
ROTTERDAM, 4 JUNI. PTT Telecom, het Zweedse Telia en Swiss Telecom, deelnemers in de alliantie Unisource, richten een bedrijf op voor 'doorverkoop' van capaciteit op hun internationale netwerk. Unisource Carrier Services begint volgend jaar met 900 mensen en bijna vier miljard gulden omzet. De nieuwe onderneming betekent een versterking van de samenwerking tussen PTT Telecom, Telia en Swiss Telecom.

Onderzoek naar kunst uit Afrika
DEN HAAG, 4 JUNI. De Nederlandse douane heeft een twintig Afrikaanse kunstvoorwerpen in beslag genomen die mogelijk afkomstig zijn van geplunderde musea in Congo, voormalig Zaire. De internationale raad voor musea in Parijs probeert nu te achterhalen waar de voorwerpen precies vandaan komen. De raad heeft foto's van de objecten naar Congo gestuurd.

'Bacterie oorzaak beddentekort'
DEN HAAG, 4 JUNI. Het tekort aan bedden op de intensive care-afdeling van ziekenhuizen is volgens minister Borst (Volksgezondheid) het gevolg van de aanwezigheid van een resistente bacterie. Een deel van de intensive care moet dan tijdelijk worden gesloten. Het is geen kwestie van te weinig geld, zei de minister gisteren in de Tweede Kamer.

NRC Webpagina's
4 JUNI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)