` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

BVD ziet Koerdische strijd op schoolplein
DEN HAAG, 31 MEI. De strijd tussen Koerden en Turken heeft zich in sommige gevallen verplaatst naar het Nederlandse schoolplein. Er zijn volgens de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) voldoende aanwijzingen dat de leerlingen van het voortgezet onderwijs in diverse plaatsen tegen elkaar worden opgezet door invloeden van buiten. Deze ontwikkeling is onlangs aan de hand van voorbeelden geschetst in een besloten overleg van minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) met leden van de Tweede Kamer. Daar waren ook medewerkers van de BVD bij aanwezig.

Kinderloze stellen omzeilen massaal IVF-beperkingen
ROTTERDAM, 31 MEI. Per jaar reizen zeker achthonderd Nederlandse echtparen naar het buitenland voor een kunstmatige bevruchting (IVF). Dit blijkt uit een telefonische rondgang langs klinieken in België (400), Duitsland (300) en één in Italië (100). In Nederland geldt een leeftijdsgrens voor IVF van veertig jaar. Voor de ICSI-techniek, waarbij de zaadcel rechtstreeks in de eicel wordt ingespoten, bestaat bovendien een wachtlijst. De MESA- en TESE-methoden, waarbij het zaad rechtstreeks uit de bijbal of testikel wordt verwijderd, worden hier te riskant gevonden.

Winst Golkar in Indonesië valt toch lager uit
JAKARTA, 31 MEI. De winst van de Indonesische regeringspartij Golkar bij de verkiezingen valt minder hoog uit dan verwacht. Volgens de laatste prognoses, nadat 85 procent van de stemmen zijn geteld, komt Golkar uit op 74 procent van de in totaal ruim 124 miljoen uitgebrachte stemmen. De islamitisch georiënteerde PPP behaalt bijna 24 procent, de christelijk-nationalistische PDI zakt naar 2,5 procent.

Splitsen bedrijven is fiscaal vrij
DEN HAAG, 31 MEI. Een opsplitsing van ondernemingen, zoals Vendex eerder dit jaar aankondigde, leidt niet tot betaling van belasting over de fiscale boekwinsten. Dat heeft de ministerraad gisteren besloten.

Westendorp naar Bosnië als gezant
SINTRA, 31 MEI. De Spaanse diplomaat Carlos Westendorp volgt de Zweed Carl Bildt op als hoge gezant voor Bosnië namens de internationale gemeenschap. Dat heeft de stuurgroep die toeziet op het vredesproces in Bosnië in het Portugese Sintra besloten.

Biggen doden is niet onrechtmatig
DEN HAAG, 31 MEI. De dierenactiegroepen 'Lekker Dier', 'Animal Peace' en 'Rechten voor al wat Leeft' hebben gisteren het kort geding tegen minister Van Aartsen (Landbouw) verloren. Het doodspuiten van een half miljoen zeer jonge biggen tot zeventien dagen oud kan doorgaan, zo bepaalde de president van de rechtbank in Den Haag.

Drie nieuwe ASEAN-leden
KUALA LUMPUR, 31 MEI. Birma, Laos en Cambodja worden in juli toegelaten tot de Associatie van Zuidoostaziatische landen (ASEAN). Dit is vanochtend in Kuala Lumpur aangekondigd. Eerder was gespeculeerd over uitstel van toetreding tot december.

Jan Vrijman (72) overleden
AMSTERDAM, 31 MEI. Op 72-jarige leeftijd is gisteren in Amsterdam de cineast en journalist Jan Vrijman overleden. Hij schreef dagelijks onder het pseudoniem Journaille een column in Het Parool. Zijn oeuvre als cineast omvat vijftig films.

NRC Webpagina's
31 MEI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)