U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
De Winnaars

KASPER JANSEN
Sinds 12 mei strijden in Brussel 150 violisten uit 34 landen om de eer volgende week zaterdagavond te worden ingehuldigd als de laureaat die in 1997 de winnaar werd van de Grote Prijs van het Koningin Elisabeth Concours. De muziekwedstrijd, afwisselend voor violisten, pianisten, zangers en componisten, werd in 1937 opgericht als 'Muziekwedstrijd Eugène Ysaye' door de toenmalige Belgische koningin Elsisabeth (1876-1965). In zestig jaar is het later naar haar vernoemde evenement uitgegroeid tot het meest prestigieuze muziekconcours ter wereld.De BRTN, die volgende week verslag doet van het concours, zendt vanavond De winnaars uit, een Nederlands-Belgische film van Paul Cohen en David van Tijn, over vier concourswinnaars met wie het niet goed afliep. Door allerlei oorzaken werden zij niet wereldberoemd, zoals het er destijds naar uitzag. De violist Philipp Hirschhorn is het schrijnendse geval: hij won in 1967 en juist Gidon Kremer, die tot diens woede slechts derde werd, geniet nu wereldfaam. Hirschhorn, die vorig jaar overleed aan kanker, beschrijft zijn overwinning zelfs als 'een succesvolle leugen'.

De winnaars, afgelopen april in Nyon op een filmconcours zelf de winnaar van de prijs voor de beste lange documentaire, is een ontluisterende film maar niet voor de hier geportretteerde musici. Hun lotgevallen verschillen niet van die van andere mensen - weinigen ter aarde bereiken de top. Als men dat per definitie zielig vindt, dan zijn ellende, frustratie en tragiek regel op het ondermaanse.

Ontluisterend is De winnaars wel voor het verschijnsel 'kunstenaarsconcours', vooral als men meent dat het winnen van zo'n wedstrijd een garantie is op een gelukkige levensloop in een gespreid bedje. Een wereldcarrière vereist naast wereldtalent ook een ego van wereldformaat en een psyche van wereldsterkte. Die Elisabeth was zelf als echtgenote van kroonprins Albert al sinds 1900 aan de top. Ze hield wel veel van muziek, maar toch niet echt van musici.

De Winnaars (Paul Cohen en David van Tijn, 1997, Bel.-Ned.). BRTN2, 22.05-23.30 uur.

NRC Webpagina's
31 MEI EN 1 JUNI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)