` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Ambassadeur in Moskou: 'NAVO niet uitbreiden'
DEN HAAG/MOSKOU 24 MEI. De Nederlandse ambassadeur te Moskou verzet zich actief tegen de uitbreiding van de NAVO, een belangrijk onderdeel van het huidige regeringsbeleid. De ambassadeur, G.W. baron de Vos van Steenwijk, kan zich persoonlijk niet verenigen met het beleid.

Bolkestein verwerpt beschuldigingen
VENLO, 24 MEI. VVD-leider Bolkestein vindt beschuldigingen dat hij de nationalistische trom slaat ,,totaal belachelijk''. De VVD wordt door zijn critici ,,onheus'' bejegend, aldus Bolkestein, die gisteravond op het partijcongres van de VVD in Venlo voor het eerst uitgebreid in het openbaar reageerde op kritiek dat hij populisme bedrijft. Bolkestein doelde met name op PvdA-fractieleider Wallage en PvdA-buitenlandspecialist Van Traa, die stellen dat de VVD-voorman op goedkope manier stemmen probeert te werven.

Plunderingen in Indonesische stad
JAKARTA, 24 MEI. Vechtpartijen tussen aanhangers van rivaliserende politieke partijen in de Indonesische stad Banjarmasin in de provincie Zuid-Kalimantan zijn gisteren uitgelopen op plunderpartijen. Volgens ooggetuigen werden een hotel, een supermarkt en een aantal kerken in de as gelegd. De gevechten gingen tussen aanhangers van de semi-islamitische PPP en sympathisanten van de regerende Golkar-partij. De onlusten zouden zijn begonen toen de Golkar-aanhangers campagne gingen voeren voor het einde van het vrijdaggebed. Op donderdag wordt er in Indonesië gestemd voor een nieuw parlement. Eerder hadden al gevechten op Java plaats tussen aanhangers van beide partijen.

Liberaal in Iran aan de leiding
TEHERAN, 24 MEI. De 'liberale' kandidaat Mohammed Khatami gaat aan de leiding bij de Iraanse presidentsverkiezingen. Dat hebben de staatsmedia vanmorgen bekendgemaakt. Van de ongeveer negen miljoen tot dusverre getelde stemmen kreeg Khatami er zes miljoen. Zijn 'conservatieve' tegenstander Ali Akbar kreeg tot nu toe 2,5 miljoen. In totaal mochten ongeveer 33 miljoen Iraniërs hun stem uitbrengen.

EMU verdeelt Duitse coalitie
BONN, 24 MEI. De Duitse liberale partij FDP stevent af op een confrontatie met de coalitiegenoten CDU en CSU. De liberalen willen niets weten van belastingverhoging om aan de criteria voor toelating tot de Economische en Monetaire Unie te voldoen.

Kabila biedt Mobutu asiel
KINSHASA, 24 MEI. Laurent Kabila, de nieuwe leider van Congo, heeft ex-president Mobutu gisteren politiek asiel aangeboden. Volgens zijn minister van Buitenlandse Zaken, Karaha, mag Mobutu in Kinshasa of zijn geboortedorp gaan wonen en ,,het geld importeren dat hij 32 jaar lang heeft geëxporteerd''. Mobutu arriveerde gisteren met zijn entourage in Marokko.

Wall Street boekt nieuw record
NEW YORK, 24 MEI. Voor de twintigste keer dit jaar heeft Wall Street een record geboekt. De Dow Jones-index stond gisteren vanaf het begin van de handel op winst en kwam uiteindelijk 87,78 punten boven het slot van donderdag uit, op 7345,91 punten. Het vorige record was 7333,55, vorige week donderdag.

NRC Webpagina's
24 MEI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)