U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s



Positie voorzitter EU wordt versterkt

Door onze correspondent BEN VAN DER VELDEN
NOORDWIJK, 24 MEI. De Europese staats- en regeringsleiders zijn het gisteren tijdens hun informele besprekingen in Noordwijk eens geworden over versterking van de positie van de voorzitter van de Europese Commissie.

De voorzitter krijgt een stem bij de benoeming van Eurocommissarissen uit de lidstaten. Over de toekomstige omvang van de Commissie en andere institutionele hervormingen van de Europese Unie bleven belangrijke verschillen van mening bestaan.

Alle regeringsleiders zeiden erop te rekenen dat half juni in Amsterdam een nieuw Verdrag van de Europese Unie tot stand kan komen. Maar zij waren het er ook over eens dat daarover de komende weken en vooral de laatste nacht van de top van de regeringsleiders in Amsterdam hard onderhandeld zal moeten worden. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Kinkel, heeft het slot van de onderhandelingen volgende maand al als een ,,nacht van de lange messen'' getypeerd. Een diplomaat karakteriseerde de bijeenkomst van de regeringsleiders gisteren als ,,het slijpen van de lange messen''.

Volgens minister Van Mierlo was de bedoeling van de bijeenkomst in Noordwijk om te zien hoe de regeringsleiders aankijken tegen knelpunten bij de onderhandelingen over de herziening van het Verdrag van Maastricht. Premier Kok zei dat de bijeenkomst positief was verlopen. De regeringsleiders willen zich volgens hem niet tevredenstellen met een pover resultaat van de onderhandelingen.

Maar uit verklaringen van de regeringsleiders bleek dat op de meeste punten van belang de meningsverschillen overeind zijn gebleven. De Duitse bondskanselier Kohl zei dat op zijn voorstel gisteren een discussie is begonnen over het moeilijkste onderdeel van de onderhandelingen: de institutionele hervormingen. De regeringsleiders waren het erover eens dat zulke hervormingen noodzakelijk zijn voordat onderhandelingen kunnen beginnen met Midden- en Oosteuropese kandidaten voor het lidmaatschap van de EU.

De meningen over de toekomstige maximale omvang van de Europese Commissie - als nieuwe lidstaten ook commissarissen willen hebben - liepen dermate uiteen dat premier Kok niet uitsloot dat er voorlopig helemaal geen wijziging in de samenstelling van de Commissie komt. In dat geval zou opnieuw over de Commissie moeten worden onderhandeld als in de volgende eeuw nieuwe lidstaten tot de EU toetreden.

Ook over een nieuwe verdeling van het aantal stemmen per lidstaat in de Raad van Ministers, die belangrijk is voor het bepalen van gekwalificeerde meerderheden, bleken vèrgaande meningsverschillen. Volgens een door de Franse president Chirac gesteund voorstel zouden de kleinere lidstaten minder stemgewicht krijgen dan was voorzien in een voorstel van het Nederlandse voorzitterschap van de EU.

NRC Webpagina's
24 MEI 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)