U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s




Pensioenfonds Shell verlaagt in '98 premies

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 24 MEI. Het pensioenfonds van Shell, het een na grootste Nederlandse pensioenfonds dat voor een specifiek bedrijf werkt, gaat volgend jaar de pensioenpremies verlagen als de huidige riante financiële positie intact blijft. ,,Dat sein staat op groen'', zegt directeur drs. C. van Rees.

Het Shell Pensioenfonds beheert 22 miljard gulden vermogen. De premieverlaging wordt mogelijk doordat het fonds in 1996 en in de eerste vier maanden van dit jaar zijn financiële buffers heeft kunnen verhogen tot inmiddels 6 miljard gulden. Dit is te danken aan de hoge rendementen op de aandelenbeleggingen. De buffers zijnextra vermogen dat het pensioenfonds heeft bovenop de reservering voor de lopende en toekosmtige pensioenverplichtingen. Het grootste deel van de pensioenpremie bij Shell wordt opgebracht door de werkgever. Shell is het derde grote ondernemingspensioefonds met een luxe probleem van grote financiële overschotten. Bij Unilever betalen werknemers en de werkgever al zeven jaar geen pensioenpremie, terwijl Philips evenmin pensioenpremie hoeft te betalen en volgend jaar waarschijnlijk geld terug krijgt van zijn eigen pensioenfonds. Deze rijkdom staat in schril contrast tot de situatie bij de twee grootste pensioenfondsen die voor bedrijfstakken werken, PGGM (zorg en welzijn) en ABP (overheid en onderwijs). Deze twee fondsen verwachten de komende jaren een premieverhoging om de stijgende kosten van de vergrijzing op te vangen.

Het Shell Pensioenfonds had aan het eind van het eerste kwartaal 58 procent van zijn vermogen in aandelen belegd, een percentage dat in Nederland uitzonderlijk hoog is. Het gemiddelde pensioenfonds belegt ongeveer 30 procent in aandelen. Dankzij het hoge percentage beleggingen in aandelen heeft het Shell Pensioenfonds vorig jaar een rendement behaald van 22,7 procent, bijna de helft meer dan het gemiddelde Nederlandse pensioenfonds.

In het eerste kwartaal heeft het fonds aandelen bijgekocht, zo vertelt Van Rees. Het percentage aandelenbeleggingen is nu dichtbij het zogeheten strategische percentage van 60 procent dat Shell nastreeft. Eind vorig jaar is dit percentage verhoogd van 50 naar 60 procent. De uitbreiding ging ten koste van de vastgoedbeleggingen. Van Rees:,,Wij hebben het strategische percentage aandelenbeleggingen verhoogd omdat uit rekenmodellen bleek dat de kans dat het fonds in een bepaald jaar te weinig vermogen zou hebben tegenover de pensioenverplichtingen afneemt bij meer aandelenbeleggingen.''

Bij het Shell Pensioenfonds zijn 12.221 actieve premiebetalende werknemers aangesloten, terwijl bijna 18.000 mensen een pensioenuitkering van het fonds krijgen.

NRC Webpagina's
24 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)