` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'Bijna-botsing boven Londen kwam door fout KLM-piloot'
ROTTERDAM, 21 MEI. De bijna-botsing tussen een KLM-vliegtuig en een Scandinavisch vliegtuig boven Londen, op 12 november vorig jaar, is te wijten aan een fout van de KLM-piloot en het afwijken van internationale regels in de cockpit van het KLM-vliegtuig. Dat concludeert de Air Accident Investigation Board (AAIB), de officiële Britse commissie die incidenten in het Britse luchtruim onderzoekt. De KLM erkende vanochtend de juistheid van het verslag en zei cockpit-procedures te zullen verbeteren om herhaling van zo'n fout te voorkomen.

Bolkestein zet kabinet onder druk over 'Europa'
DEN HAAG, 21 MEI. De VVD-fractie zal het Verdrag van Amsterdam over de hervorming van de Europese Unie, dat midden juni moet worden afgerond, ,,buitengewoon kritisch beoordelen'' indien het onvoldoende tegemoetkomt aan Nederlandse belangen. Met deze waarschuwing heeft de fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, Bolkestein, het Nederlandse EU-voorzitterschap extra onder druk gezet. Het Verdrag van Amsterdam moet, aldus Bolkestein, aan drie eisen voldoen: 1) Nederland mag in de EU op het terrein van het buitenlands en veiligheidsbeleid geen afstand doen van zijn vetorecht; 2) het moet vasthouden aan één Nederlands lid van de Europese Commissie (zoals ook de regering en de Tweede Kamer wensen) en streven naar verkleining van de Commissie van 20 tot 15 leden; en 3) de EU-besluitvorming moet verbeteren, het Nederlandse stemgewicht in de Europese ministerraad mag niet worden beperkt en op de terreinen waar vaker met meerderheidsbesluiten wordt gewerkt dienen grotere controlerechten toe te vallen aan het Europese Parlement of nationale parlementen.

OM wil Inspectie aanpakken
DEN HAAG, 21 APRIL. Het openbaar ministerie gaat bekijken ,,in hoeverre de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) haar opsporingsbevoegdheid mag blijven uitoefenen''. De LID ,,opereert te veel op eigen houtje'', ,,rijdt de AID (de opsporingsdienst van het ministerie van landbouw -red) in de wielen'' en is ,,te actievoerderig''. Dit heeft een woordvoerder van het landelijk Openbaar Ministerie in Den Haag vanochtend desgevraagd meegedeeld. Gisteren lekte uit dat het OM bij de strijd tegen de varkenspest de kleine LID (11 profesionele inspecteurs, ruim 150 vrijwilligers) voorlopig aan banden heeft gelegd.

Verbod Turkse moslimpartij dreigt
ANKARA, 21 MEI. In Turkije is een jurische procedure gestart om de moslim-fundamentalistische Welvaartspartij te ontbinden. Daarmee is een nieuwe bom gelegd onder het voortbestaan van de coalitieregering van conservatieven en religieus-fundamentalisten, die sinds elf maanden aan de macht is in Turkije. Het initiatief tot ontbinding van de Welvaartspartij is afkomstig van de hoofdofficier van justitie van het Hof van Cassatie, Vural Savas, die de zaak vanmorgen aanhangig maakte bij het Constitutionele Hof. Volgens de hoofdofficier ,,ondermijnt de Welvaartspartij het seculiere karakter van de Turkse staat, waardoor een klimaat van burgeroorlog wordt geschapen''.

Protest EU tegen Chinese isolering van Nederland
DEN HAAG, 21 MEI. De Europese Commissie heeft gisteren bij China geprotesteerd tegen de handelspolitieke isolering van Denemarken en Nederland. De Commissie, waaronder EU-handelskwesties ressorteren, heeft China erop gewezen dat het in strijd handelt met de regels van de wereldhandelsorganisatie WTO, waarvan de Volksrepubliek graag lid zou worden. China is boos op Denemarken en Nederland wegens hun recente kritiek op zijn mensenrechtenbeleid.

Boeren staken boycot mestbeleid
DEN HAAG, 21 MEI. De duizenden boeren die het mestbeleid van het kabinet boycotten zullen alsnog een deel van hun mestboekhoudingen inleveren en heffingen betalen. Voor het openbaar ministerie is dit echter geen reden om af te zien van vervolging tegen boeren die zich niet aan hun wettelijke verplichtingen hebben gehouden.

Kabila komt aan in Kinshasa
KINSHASA, 21 MEI. President Laurent-Désiré Kabila van Congo is gisteravond zonder fanfare in de door zijn troepen veroverde hoofdstad Kinshasa gearriveerd. De Franse regering heeft Kabila via haar ambassadeur in Kinshasa gewezen op zijn plicht buitenlandse burgers te beschermen. Gisteren werden twee Franse zakenlui in de Congolese hoofdstad doodgeschoten door mannen in uniform.

Succes Talibaan in Afghanistan
NEW DELHI, 21 MEI. De Talibaan, de streng islamitische groep die al ruim tweederde deel van Afghanistan in handen houdt, heeft de afgelopen dagen zijn opmars in het noorden van het land voortgezet. Het bewind van Abdul Rasheed Dostam, de Oezbeekse krijgsheer die in dit deel van het land de afgelopen jaren de dienst uitmaakte, wankelt.

TU Delft werft elfjarigen
DELFT, 21 MEI. De Technische Universiteit (TU) in Delft werft sinds een jaar elf- en twaalfjarige basisscholieren. De universiteit probeert hen met onder meer lesmateriaal en een theatervoorstelling te interesseren voor techniek opdat ze later kiezen voor een technische studie.

NRC Webpagina's
21 MEI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)