` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Terpstra wil te veel overhead-kosten thuiszorg straffen
DEN HAAG, 17 MEI. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat de erkenning intrekken van thuiszorginstellingen (kruiswerk en gezinszorg) die te veel geld spenderen aan overhead. De instellingen zullen daardoor niet meer in aanmerking komen voor het verlenen van gesubsidieerde thuiszorg. Dit blijkt uit een vraaggesprek met staatssecretaris Terpstra (Welzijn) in deze krant. Het kabinet besloot gisteren de marktwerking in de thuiszorg voor de komende vier jaar te bevriezen door geen nieuwe particuliere thuiszorginstellingen meer toe te laten op de markt van overheidsgefinancierde thuiszorg.

Regeringsfracties zijn voor adeldom via vrouwelijke lijn
DEN HAAG, 17 MEI. De regeringsfracties PvdA, VVD en D66 komen met een initiatiefwet waarin zal worden geregeld dat de adeldom in de toekomst ook kan overgaan via de vrouwelijke lijn. Dat zegt het Kamerlid M. van der Burg (PvdA) desgevraagd. Gisteren herhaalde minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) dat hij om historische redenen tegen overerving van de adeldom via de vrouwelijke lijn is. Het kabinet is tegen ,,de uitbreiding van een groep personen die in de samenleving louter op grond van overerving een bepaalde status heeft die door sommigen als ongelijk wordt ervaren'', aldus Dijkstal.

Partner Bouterse chef van CID
PARAMARIBO, 17 MEI. Een Surinaamse politieagent die door de Haagse politie wordt verdacht van cocaïnesmokkel in samenwerking met oud-legerleider D. Bouterse, is door de Surinaamse regering aan het hoofd gesteld van de Centrale Inlichtingendienst (CID). Dit blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad naar de verdenkingen die het Nederlandse drugsonderzoek tegen Bouterse hebben opgeleverd. Het openbaar ministerie zal Bouterse en een Surinaamse zakenman en handlanger, R. Lowes, naar verluidt na de zomer officieel dagvaarden voor de Haagse rechtbank.

Griekenland wijst ontmoeting met Turkije af
ATHENE, 17 MEI. Griekenland heeft gisteren een voorstel van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie afgewezen voor een ontmoeting tussen Griekse en Turkse 'wijze mannen'. Die bijeenkomst, waarop alle uitstaande problemen tussen de buurlanden aan de orde moesten komen, zou van 26 tot 28 mei in Noordwijk in Nederland moeten plaatshebben. Turkije heeft de invitatie wel aanvaard.

Geen extra geld voor Havo, VWO
DEN HAAG, 17 MEI. Het kabinet zal staatssecretaris Netelenbos van Onderwijs geen extra geld ter beschikking stellen voor de vernieuwing van de hoogste klassen Havo en VWO. Wel heeft Netelenbos een eenmalig bedrag van 50 miljoen gulden op haar eigen begroting gevonden voor de nascholing van docenten in het voortgezet onderwijs. Dit maakte premier Kok gisteren na afloop van de ministerraad bekend.

NVJ boos wegens fotografeerverbod
ROTTERDAM, 17 MEI. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren overwegen een kort geding aan te spannen tegen minister Van Aartsen van Landbouw. Ze willen dat schrijvende pers, fotografen en cameraploegen dinsdag verslag kunnen doen van het doden van jonge biggen in verband met de varkenspest.

Al derde keer brand op Duinrell
WASSENAAR, 17 MEI. De attractie Splash van het pretpark Duinrell in Wassenaar is vanmorgen gedeeltelijk door brand verwoest. De schade bedraagt volgens een woordvoerder van het pretpark zeker één miljoen gulden. Het is de derde brand in Duinrell binnen een jaar. Bij een brand in de Copernicusstraat in Den Haag is vannacht een man om het leven gekomen. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk.

Breukink toch bij Tour de France
ROTTERDAM, 17 MEI. Erik Breukink neemt toch deel aan de Ronde van Frankrijk. Dat zegt de 33-jarige wielrenner in een vraaggesprek. Omdat hij al enkele maanden in een goede vorm verkeert, is hij teruggekomen van een besluit om niet naar Frankrijk te gaan. Breukink begint op 5 juli in Rouen aan zijn elfde Tour.

Onderzoek fraude met speelkaarten
ROTTERDAM, 17 MEI. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat het frauderen met uitkeringsregelingen onderzoeken via een nieuwe methode met speelkaarten. Deze leidt volgens experts tot eerlijkere antwoorden.

Zitting rechtbank in Brabanthallen
DEN BOSCH, 17 MEI. De Bossche rechtbank gebruikt dinsdag de veemarkt van Den Bosch in de Brabanthallen voor een proces tegen 75 boeren die weigerden een mestboekhouding te voeren.

NRC Webpagina's
17 MEI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)