U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


Casema
Deutsche Telekom


Digitale decoder voor kabel-televisie

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 17 MEI. De twee grootste kabelexploitanten in Nederland, Casema en Mediakabel, gaan met Deutsche Telekom en het Zweedse Telia InfoMedia TeleVision een gezamenlijke standaard ontwikkelen voor een digitale decoder, die toegang geeft tot tientallen extra tv-kanalen.

Het initiatief is een streep door de rekening voor enkele grote exploitanten van satelliettelevisie in Europa. De door de kabelmaatschappijen te ontwikkelen 'Eurobox' moet het kabelabonnees in de toekomst mogelijk maken tegen betaling tientallen extra televisiekanalen te ontvangen en allerlei nieuwe diensten (zoals bijvoorbeeld elektronisch winkelen) af te nemen. Casema (onder meer de kabelnetten in Utrecht en Den Haag) en Mediakabel (een koepelorganisatie waarvan ondermeer het Rotterdamse Eneco lid is) vertegenwoordigen bijna de helft van alle 6 miljoen kabelaansluitingen in Nederland. Deutsche Telekom is met 20 miljoen aansluitingen verreweg de grootste exploitant in Duitsland.

In Duitsland hoopte mediatycoon Leo Kirch met zijn eigen digitale decoder inclusief een boeket van tientallen digitale tv zenders - die aanvankelijk bestemd was voor satellietontvangst - aansluiting te krijgen bij de netten van Deutsche Telekom. In Nederland probeerde FilmNet-eigenaar Nethold (inmiddels overgenomen door het Franse Canal Plus) met haar eigen 'digitale boeket' hetzelfde bij Casema. Casema zat daarbij min of meer gedwongen aan tafel omdat haar aandeelhouder KPN een alliantie gesloten had met Nethold. Al sinds enige maanden was het echter duidelijk dat de gesprekken zowel in Duitsland als in Nederland uitermate stroef verliepen omdat partijen het onder meer niet eens konden worden wie mocht bepalen welke zenders via de decoder verspreid zouden worden. Casema-directeur Henk de Goede erkent dat de gesprekken met Nethold, die inmiddels al enige tijd stilliggen, achterhaald zijn. ,,Wij hebben nu de technologische achterstand op Nethold ingehaald'', aldus De Goede die zegt dat de overeenkomst een ,,belangrijke impuls'' betekent voor de ontwikkeling van digitale televisie. Overigens betekent het niet dat iedereen op korte termijn een digitale decoder in huis heeft. Eind dit jaar hoopt Casema de eerste exemplaren op de markt te brengen. Maar volgens De Goede is er dan nog lang niet voldoende eigen programmering beschikbaar : ,,De inhoud loopt duidelijk achter de technologie aan''. Met de overeenkomst denken de kabelexploitanten de aanschafkosten van de digitale decoder te kunnen drukken. De vier maatschappijen verwachten de komende twee jaar een miljoen van dergelijke apparaten te kunnen afleveren. Het samenwerkingsverband heeft twintig decoder-producenten, waaronder Philips, Nokia, Thomson en Sony, gevraagd offertes aan te bieden. Casema verwacht de prijs van een digitale decoder door de schaalvoordelen flink te kunnen drukken tot 500 gulden per exemplaar. Nu moeten consumenten daar ongeveer het drievoudige voor betalen. Volgens De Goede is de samenwerking het gevolg van een eerdere overeenkomst tussen 80 Europese bedrijven die een Digital Video Broadcasting-standaard hadden vastgesteld.

NRC Webpagina's
17 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)