` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Verkiezingen in '98: wanneer?
DEN HAAG, 14 MEI. Er komen volgend jaar verkiezingen voor de Tweede Kamer, maar wanneer staat nog niet vast. Of liever, staat sinds gisteren niet meer vast. Kiezers moeten er ernstig rekening mee houden dat zij op 6 mei niet naar de stembus kunnen, want de Tweede Kamer is aan het schuiven.

Turks leger trekt Noord-Irak binnen
ANKARA, 14 MEI Turkse troepen zijn vanmorgen vroeg met tanks en artillerie de grens met Noord-Irak overgetrokken in het kader van hun strijd tegen de separatistische Koerdische Arbeiders Partij (PKK). Irak heeft direct hun terugtrekking geëist.

Avondklok in belegerd Kinshasa
KINSHASA, 14 MEI. De militaire regering van Zaïre heeft gisteren de avondklok ingesteld in de hoofdstad Kinshasa, die vandaag geheel werd lamgelegd als gevolg van een algemene staking. President Mobutu en rebellenleider Kabila ontmoeten elkaar vandaag voor de tweede maal aan boord van een Zuidafrikaans marineschip.

Baanbrekende eerste troonrede regering-Blair
LONDEN, 14 MEI. Met een troonrede, vol baanbrekende wetsvoorstellen, heeft de nieuwe Britse regering zich vanmiddag gepresenteerd als daadkrachtige, pragmatische vernieuwer. Het regeringsprogramma voor de komende anderhalf jaar omvat plannen voor beperkt zelfbestuur in Wales en Schotland en de commerciële uitbating van de Britse ether, een idee dat aan het Conservatieve verkiezingsmanifest is ontleend.

Dode bij explosie in regeringscentrum van Peking
PEKING, 14 MEI. Bij een bomexplosie in een park tegenover de Grote Hal van het Volk in Peking, de vergaderhal van het Chinese parlement, is gisteren een persoon om het leven gekomen. Volgens onbevestigde bronnen ging het om een zelfmoordactie, maar er wordt ook gespeculeerd over een politieke aanslag.

Kamer akkoord met slacht biggen
DEN HAAG, 14 MEI. De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met het plan van minister Van Aartsen (Landbouw) om zeer jonge biggetjes te gaan slachten en vernietigen. De fracties van CDA en SGP, die zich eerder keerden tegen het omstreden slachtplan, kregen bij de stemming over de kwestie alleen de steun van RPF, AOV, Groep-Nijpels en de CD. Daarmee had de oppositie geen meerderheid in de Kamer achter zich en kan de bewindsman zijn plan dus doorzetten.

Grote fusie Duitse banken ophanden
HANNOVER, 14 MEI. Norddeutsche Landesbank Girozentrale (Nord LB) en Bankgesellschaft Berlin willen halverwege volgend jaar fuseren. Dit hebben de twee banken vanmorgen bekendgemaakt. Door de fusie ontstaat de op een na grootste bank in Duitsland, na Deutsche Bank en voor Dresdner Bank.

Kieswet Albanië tart oppositie
TIRANA, 14 MEI. Het Albanese parlement heeft gisteren een controversiële kieswet aangenomen - tegen de zin van acht van de negen partijen die vorige week in een contract afspraken samen te werken. De oppositie dreigt nu met een boycot van de verkiezingen van 29 juni. In Tirana wordt gevreesd voor het lot van de regering van nationale verzoening die Albanië sinds maart regeert.

Draagmoeder laat abortus plegen na ruzie met wensouders
ROTTERDAM, 14 MEI. Een Britse draagmoeder die een kind droeg voor een Nederlands echtpaar uit Hoofddorp heeft na onenigheid met de wensouders na tweeëneenhalve maand abortus laten plegen. De draagmoeder, die zelf al twee kinderen heeft, vertelt in de Britse krant Daily Mail dat ze zich gedwongen zag een abortus te plegen omdat ze twijfelde aan de geschiktheid van de wensouders.

'Politiewerk wordt te bureaucratisch'
DEN HAAG, 14 MEI. De plannen van het kabinet om de ministers Dijkstal (Binnenlandse Zaken) en Sorgdrager (Justitie) meer macht te geven over de politie, leiden tot bureaucratisering van het politiewerk. Bovendien wordt daarmee het bestel ,,uit balans'' gebracht. Dat voorspelt het Nederlands Politie Instituut (NPI), het samenwerkingsverband van korpsbeheerders, korpschefs en hoofdofficieren.

Claims kosten justitie 14 miljoen
DEN HAAG, 14 MEI. De overheid heeft vorig jaar 14,6 miljoen gulden betaald aan mensen die in aanraking kwamen met justitie, maar uiteindelijk vrijuit gingen. Dat is ruim drie miljoen gulden meer dan in 1995. Bijna 4,5 miljoen gulden betrof een vergoeding voor de tijd die mensen ten onrechte in de cel doorbrachten.

Geen referendum over Afrikahaven
AMSTERDAM, 14 MEI. Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders is tegen een referendum over de aanleg van de Afrikahaven in het westelijk havengebied. Volgens B en W staat een referendum op gespannen voet met het spoedeisende karakter van de aanleg van de haven.

NRC Webpagina's
14 MEI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)