U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Japanse ambassadeur in Peru weg om gijzeling
TOKIO, 13 MEI. De Japanse ambassadeur in Peru verdwijnt omdat hij de verantwoordelijkheid op zich heeft genomen voor het gijzelingsdrama in de Peruaanse hoofdstad dat eind april tot een gewelddadig einde kwam. Ambassadeur Morihisa Aoki bood vier dagen geleden zijn ontslag aan en de Japanse minister van Buitenlandse Zaken zei vandaag het ontslag te aanvaarden. Ambassadeur Aoki verscheen vandaag in het parlement om vragen over de gijzeling te beantwoorden, nadat de afgelopen weken groeiende kritiek op Aoki is geuit in vooral de weinig scrupuleuze Japanse weekbladpers. Aoki zou gedurende het vier maanden durende drama bijvoorbeeld vooral veel alcohol hebben geconsumeerd. Door een parlementslid gevraagd om een reactie op deze Aoki-bashing, zei ambassadeur Aoki vandaag dat de enige waarheid in alle berichten is dat hij ,,niet dagelijks om de vrijlating van de overige gijzelaars heeft gevraagd''. Aoki noemde het verder ,,vanzelfsprekend'' dat er bij mensen ontevredenheid bestaat na een vier maanden lang gedwongen gezamenlijk verblijf als gijzelaar.

'Vilvoorde verziekt de sfeer in EU
ROTTERDAM, 13 MEI. Renault heeft het ondernemingsklimaat in Europa verslechterd met zijn onverwachte voornemen de vestiging in het Belgische Vilvoorde te sluiten. Deze ingreep vergroot de kans dat de Europese vakbeweging radicaliseert en zich verzet tegen de aanpassing van het bedrijfsleven aan de nieuwe omstandigheden op de Europese en de wereldmarkt. Dit zegt M. Lippens, topman van het Nederlands-Belgische bank- en verzekeringsconcern Fortis vandaag in een vraaggesprek. ,,Als reactie op die stommiteit van Renault zal zeker in Europa meer druk ontstaan om tot sociale integratie te komen. Wij maken zo de zaak moeilijker, de meer militante leden van de vakbonden komen waarschijnlijk naar voren, degenen die de straat op willen en harde eisen stellen, die geen constructief overleg meer willen zoals in Vilvoorde gebruikelijk was.''

ANC overwoog moord op Zoeloeleider Buthelezi
JOHANNESBURG, 13 MEI. Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), de grootste regeringspartij van Zuid-Afrika, die ooit leiding gaf aan het verzet tegen de apartheid, was in de jaren tachtig van plan de leider van de Zoeloe-beweging Inkatha, Mangosuthu Buthelezi, te vermoorden. Dat heeft de vice-president van Zuid-Afrika, Thabo Mbeki, gisteren gezegd tijdens een hoorzitting van de Waarheids- en Verzoeningscommissie in Kaapstad.

Schoolverlaters profiteren niet van groei aantal banen
DEN HAAG, 13 MEI. Hoewel de werkgelegenheid stijgt, vinden schoolverlaters niet gemakkelijker een baan. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Stichting voor Economisch Onderzoek (SEO) van de Universiteit van Amsterdam. Uit het onderzoek blijkt dat in 1996 zowel laag opgeleiden als afgestudeerde academici ten opzichte van 1992 langer doen over het vinden van een baan. Toen kon een schoolverlater met lager beroeps onderwijs of Mavo gemiddeld na zes maanden aan de slag. Uit de cijfers van het CBS en SEO blijkt dat deze periode in 1996 vier maanden langer was.

Geen vrijspraak na Zaans verhoor
DEN HAAG, 13 MEI. De druk die tijdens een politieverhoor volgens de 'Zaanse verhoormethode' op een verdachte is uitgeoefend is geen reden om het openbaar ministerie niet-ontvankelijk te verklaren en de verdachte vrij te spreken. Wel zijn delen van de Zaanse verhoormethode strijdig met de eisen die aan een eerlijk proces worden gesteld. Dat oordeelde de Hoge Raad vanmiddag in het cassatieberoep van een 38-jarige man uit Leidschendam, die door het gerechtshof in Den Haag tot veertien jaar gevangenisstraf en dwangverpleging was veroordeeld wegens het doden van de 9-jarige Haagse Felicita Oostdam. Het meisje werd in 1994 op een volkstuincomplex in Den Haag door messteken gedood.

India-Pakistan: meer vertrouwen
NEW DELHI, 13 MEI. India en Pakistan zijn het eens geworden over een aantal maatregelen die het onderlinge vertrouwen moeten stimuleren. De premiers van beide landen lieten zich gisteren zeer optimistisch uit over de wederzijdse betrekkingen, na afloop van besprekingen op de Maldiven.

Bom Oklahoma tevoren beraamd
WASHINGTON, 13 MEI. Een voormalige vriend heeft gisteren een vernietigende verklaring afgelegd over Timothy McVeigh, die terechtstaat voor de bomaanslag op een overheidsgebouw in Oklahoma City in 1995. McVeigh zou de aanslag vijf maanden tevoren met hem hebben besproken.

Rotterdam ziet af van 'Rotterdam'
ROTTERDAM, 13 MEI. De aankoop van de ss Rotterdam, het voormalige cruiseschip van de Holland America Line, door de gemeente Rotterdam gaat vrijwel zeker niet door.

Acht jaar wegens vermoorden Joes
AMSTERDAM, 13 MEI. De rechtbank in Amsterdam heeft gisteren de 21-jarige scholier R.L. veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens doodslag op Joes Kloppenburg vorig jaar augustus in de Voetboogstraat in Amsterdam. Tegen hem was zes jaar cel en tbs geëist.

RAF-gevangenis in Scheveningen
ROTTERDAM, 13 MEI. De Duitse terreurorganisatie Rote Armee Fraktion (RAF) heeft in september 1977 de Duitse werkgeversvoorzitter Hanns Martin Schleyer enige tijd gevangengehouden in een woning aan de Stevinstraat in Scheveningen. Dat schrijft de Duitse auteur en documentaire-maker H. Breloer in het boek Todesspiel.

Libris-prijs '97 voor Hugo Claus
AMSTERDAM, 13 MEI. De Libris Literatuur Prijs 1997 is toegekend aan Hugo Claus (68) voor zijn roman De Geruchten. De jury, die de Belgische schrijver koos uit zes genomineerden, was unaniem in haar oordeel. Aan de prijs is een bedrag van 100.000 gulden verbonden.

Netelenbos vraagt meer geld
DEN HAAG, 13 MEI. Staatssecretaris Netelenbos (Onderwijs) zal op aandringen van de Tweede Kamer het kabinet meer geld vragen voor de vernieuwing van de hoogste klassen Havo en VWO. Pas daarna zal de Kamer beslissen of de invoering van de verplichte profielen wordt uitgesteld met een jaar, naar het schooljaar 1999/2000.

Zwemtocht Cuba-Florida
KEY WEST, 13 MEI. De Australische Susie Maroney heeft als eerste mens in de geschiedenis van Cuba naar Florida, een afstand van 145 km, gezwommen. Ze deed er meer dan 24 uur over.

NRC Webpagina's
13 MEI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)