U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


Zeneca


Britse Zeneca wordt eigenaar van Mogen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 13 MEI. Het Britse farma- en agrochemieconcern Zeneca wordt eigenaar van Mogen. Zeneca betaalt 142 miljoen gulden voor het Leidse planten-biotechnologiebedrijf. Dit heeft de directie van Mogen vanmorgen bekendgemaakt.

Vorige week werd al bekend dat zich een onbekende koper had aangediend die 12,50 per aandeel wilde betalen. Een groep grootaandeelhouders, die samen goed zijn voor 51 procent van het kapitaal, wilde minimaal 1,25 gulden meer hebben. Zij zijn door Zeneca tegemoet gekomen. De koop is vanochtend gesloten op 13,75 gulden per aandeel. Desondanks is algemeen directeur A. Breure teleurgesteld over de prijs. ,,Die is veel lager dan ik me had voorgesteld. Na met veel bedrijven te hebben gesproken, hebben we het aanbod van Zeneca op de weegschaal gelegd en 'ja' gezegd.''

Mogen is in 1985 opgericht door de Amerikaanse Molecular Genetics en de Nederlandse investeringsmaatschappij MIP. Sinds 1988 worden de aandelen verhandeld op de incourante Markt van de Amsterdamse effectenbeurs,Mogen was al op zoek naar een partner sinds de opzienbarende overname van branchegenoot PGS vorig jaar, waarvoor Hoechst en Schering 1 miljard gulden op tafel legden. De koers van Mogen steeg daarna tot een record van 32,30 gulden vorige maand. Toen bleek dat de interesse voor het bedrijf toch gering was, daalde de koers weer. De aandelen Mogen gingen onveranderd voor 13.30 gulden van de hand.

,,Zeneca is een goede big mama'', stelt Breure die vooral voordelen ziet in de kapitaalkracht van Zeneca. ,,Maar ook praktisch gezien is het een goede partner omdat wij op het gebied van kennis elkaar kunnen aanvullen. Een vorm van kruisbestuiving'', aldus de algemeen directeur. Zeneca, dat in 1993 werd afgesplitst van de Britse chemiereus Imperial Chemical Industries (ICI), zegt dat Mogen een goede aanvulling vormt op de eigen onderzoeksprogramma's, vooral op het gebied van schimmelbestrijding. Ook is er goede aansluiting op de activiteiten van Zeneca in de levensmiddelenindustrie en het zaadbedrijf Advanta. Zeneca kocht in augustus vorig jaar nog zaadhandelaar Van de Have in het Zeeuwse Kapelle.

Mogen is gespecialiseerd in verbetering van gewassen door genetische manipulatie. Met succes heeft het bedrijf hoge resitentie tegen belangrijke wortelschimmels ontwikkeld. Marktpartners in de hele wereld werken met licenties van Mogen om gebruik te mogen maken van hun technologie. Het bedrijf boekte vorig jaar voor het eerst in zijn bestaan winst. Bij een omzet van 10,9 miljoen gulden werd 169.000 gulden verdiend. ,,Met deze overname is de toekomst van Mogen veilig gesteld,'' zegt Breure. ,,Als ik een toekomstverwachting moet uitspreken, denk ik eerder aan expansie dan inkrimping.''

NRC Webpagina's
13 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)