` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Filmregisseur Marco Ferreri (68) overleden
PARIJS, 10 MEI. De Italiaanse filmregisseur, scenarioschrijver en producent Marco Ferreri is gisteren in Parijs op 68-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. Ferreri, die meer dan dertig films maakte, had een voorliefde voor het groteske en absurdistische. Een van zijn bekendste werken is La Grande Bouffe (De Vreetpartij, 1973), met onder anderen Michel Piccoli en Marcello Mastroianni.

Mobutu stelt terugkeer uit
KINSHASA, 10 MEI. President Mobutu heeft gisteren zijn terugkeer naar Zaïre uitgesteld. In de hoofdstad van Gabon, Libreville, zal hij spreken met de Zuidafrikaanse vice-president Mbeki, die bemiddelt in de Zaïrese burgeroorlog. De Verenigde Staten hebben de Zaïrese rebellenleider Kabila gisteren gevraagd zijn opmars te staken om onderhandelingen een kans te geven.

Zaak oormerken voor Hoge Raad
LEEUWARDEN, 10 MEI. De drie Friese boeren die al vijf jaar weigeren hun koeien oormerken in te doen en die daarvoor vorig jaar zijn veroordeeld door het gerechtshof van Leeuwarden, gaan in beroep. Hun zaak dient op 10 juni voor de Hoge Raad der Nederlanden.

Doorbraak in overleg Albanië
TIRANA, 10 MEI. Franz Vranitzky, de OVSE-bemiddelaar in Albanië, heeft gisteren gezegd dat een doorbraak is bereikt in het overleg over algemene verkiezingen.

Schaken bijzaak voor Deep Blue
NEW YORK, 10 MEI. Deep Blue, de computer die deze week om 1,3 miljoen gulden schaakt tegen wereldkampioen Kasparov, heeft ook commerciële toepassingen. IBM verwacht het programma onder andere te kunnen gebruiken in de farmaceutische industrie en bij financiële risicoberekening.

Zenuwoorlog over abortuszaak
MADRID, 10 MEI. De Nederlandse abortus-arts Gerrit Jan Bosma en zijn Peruaanse collega Julio Robles hoeven hun gevangenisstraf in Spanje van twee jaar wegens het verrichten van een abortus voorlopig niet uit te zitten. De uitvoering van het vonnis is opgeschort in afwachting van de beslissing van de regering over een gratieverzoek.

Zuid-Afrika sluit termijn amnestie
JOHANNESBURG, 10 MEI. Klokslag twaalf uur vanavond sluit in Zuid-Afrika de termijn voor het aanvragen van amnestie in verband met schendingen van de mensenrechten ten tijde van de apartheid.

Onenigheid in top politie Friesland
LEEUWARDEN, 10 MEI. In de top van de Friese regiopolitie is onenigheid ontstaan over een nieuwe reorganisatie. Korpsbeheerder H. Apotheker, burgemeester van Leeuwarden, heeft vorige week een onderzoek gelast naar het functioneren van de directie van de politie.

NRC Webpagina's
10 MEI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)