U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Fun

GERWIN TAMSMA
Voor allerlei onschuldig dagelijks tijdverdrijf geldt het plezier van het doen als een goede drijfveer. Voor moord is een steviger filosofische onderbouwing nodig. Rafal Zielinski's Fun laat in flashbacks zien hoe Bonnie (14) en Hillary (15) een oud mevrouwtje vermoorden en in de gevangenis aan een psychologe en een journalist moeten uitleggen hoe het zover heeft kunnen komen.

De twee meisjes hebben elkaar bij de bushalte leren kennen, en het klikt ogenblikkelijk. De ontmoeting maakt bij hen een gevoel van jeugdige onaantastbaarheid los. Geheimen uitwisselend lopen ze door de straten van Californisch suburbia, ze bellen hier en daar aan om bewoners te schofferen en daarna hard giechelend weg te rennen. Uiteindelijk steken ze een mevrouwtje overhoop. Gewoon voor de lol, zeggen ze. 'Fun is king, fun is number one'.

Het gegeven doet denken aan Peter Jacksons virtuozer Heavenly Creatures, over twee Nieuw-Zeelandse meisjes die de moeder van de een vermoordden, die in hun ogen een bedreiging voor hun vriendschap vormde. Fun is echter níet gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Dat is tegelijk zijn kracht en het probleem: de film wordt er emblematisch door. Waar de gebeurtenissen in Heavenly Creatures dezelfde lading hebben als allerlei bizarre berichtjes in de krant, moet Zielinski's film zichzelf inhoudelijk bewijzen. De beschuldigende vinger gaat in de richting van de ouders. Bonnie is door haar moeder in de steek gelaten, Hillary is misbruikt door haar vader die daar nu een gevangenisstraf voor uitzit. Hoe terloops deze achtergrondinformatie ook gebracht wordt, het doet afbreuk aan de zeggingskracht van de film. Dat Fun toch een heel bijzondere film is komt door de acteerprestaties van Alicia Witt en Renee Humphrey, die op het Amerikaanse Sundance filmfestival bekroond werden voor de wijze waarop ze de soms irritante, soms charmante energie van vroegwijze pubers uitbeelden. Bonnie is beweeglijk, glibberig en ongrijpbaar. Hillary is een vijandig, intelligent meisje dat voortdurend op haar hoede is voor onbetrouwbare volwassenen. Zij maken dat Fun in plaats van discussiestuk toch vooral een fraai, tragisch portret is van girl-bonding.

Fun (Rafal Zielinski, 1994, VS/Can), zondag 11 mei, VPRO, Ned.3, 22.32-0.13u.

NRC Webpagina's
10 EN 11 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)