` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Kabila wil Mobutu 'verjagen'
POINTE NOIRE/KINSHASA, 5 MEI. De Zaïrese rebellen zullen president Mobutu Sese Seko uit de hoofdstad Kinshasa ,,verjagen'' als de president voor hun aankomst in de stad de macht niet aan hen heeft overgedragen. Rebellenleider Kabila zei dit vanmorgen in zijn hoofkwartier in Lubumbashi, de op een na grootste stad van Zaïre.

Labour-regering maakt een 'nieuwe start in Europa'
LONDEN, 5 MEI. De Britse Labour-regering heeft de Europese partners vandaag tijdens een bijeenkomst in Brussel laten weten dat ze de sociale paragraaf bij het Verdrag van Maastricht ondertekent. Daarmee komt na zes jaar een eind aan de uitzonderingspositie die de vorige premier Major bij de onderhandelingen over het Verdrag van Maastricht had bedongen voor het Verenigd Koninkrijk.

'Irak verbergt verboden wapens in Soedan'
ROTTERDAM, 5 MEI. In afwachting van een volgende oorlog brengt Irak in het geheim zijn door de Verenigde Naties verboden massavernietigingswapens en de kennis daarover naar Soedan. Dat sterke vermoeden koestert UNSCOM, de VN-commissie die toezicht houdt op de ontwapening van Irak. Volgens dr. Koos Ooms, Nederlands lid van UNSCOM, landen voor iedereen zichtbaar Soedanese vliegtuigen - in strijd met VN-sancties - op het internationale vliegveld van Bagdad en stijgen vandaar ook weer op. Voor zover bekend, heeft dit vliegverkeer nog steeds niet tot protesten en sancties van de VN geleid.

Gerrit den Braber (68) overleden
HILVERSUM, 5 MEI. Gerrit den Braber, schrijver van talloze teksten en liedjes en als programmamaker decennia lang bij de AVRO in dienst, is vrijdag op 68-jarige leeftijd in Hilversum overleden. Den Braber, geboren in Rotterdam, was de auteur van 160 radiohoorspelen en schreef meer dan 600 liedjes, waaronder 'Spiegelbeeld', 'Ritme van de regen' en 'La Mamma'.

Songfestival '98 zonder Nederland
DUBLIN, 5 MEI. Nederland mag volgend jaar niet meedoen aan het Eurovisie Songfestival. De Nederlandse groep Mrs. Einstein eindigde zaterdag in Dublin onder de 25 deelnemers op de 22ste plaats. Engeland werd winnaar. Omdat na het eind van de Koude Oorlog veel Oosteuropese landen meedoen, is het aantal deelnemers sindsdien beperkt. De laagst genoteerde deelnemers mogen het jaar erop niet meedoen.

Kasparov verliest van computer
NEW YORK, 5 MEI. De schaakcomputer Deep Blue heeft gisteren in New York de tweede partij gewonnen in een reeks van zes tegen wereldkampioen Gary Kasparov. Na drie uur en 42 minuten spelen gaf de Russische grootmeester op. Kasparov won zaterdag de eerste partij.

Tsjetsjenië wil arrestatie radicaal
MOSKOU, 5 MEI. De Tsjetsjeense autoriteiten hebben een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Tsjetsjeense commandant Radoejev. Deze eiste dit weekeinde de verantwoordelijkheid op voor twee aanslagen op Russische treinstations. Volgens de autoriteiten brengt hij hiermee de leiding in diskrediet.

Justitie ontdekt cocaïnetrawler
ROTTERDAM, 5 MEI. De Zeeuwse justitie heeft op 17 april in de haven van Yerseke een trawler onderschept die een ,,grote hoeveelheid'' cocaïne aan boord had. Acht bemanningsleden werden daarbij aangehouden van wie er nog vijf vast zitten.

Rome verbetert veiligheid kunst
ROME, 5 MEI. Het Italiaanse kabinet heeft meer dan 200 miljoen gulden uitgetrokken om kunstwerken beter te beschermen tegen diefstal, brand en natuurrampen.

NRC Webpagina's
5 MEI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)