` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Turkije eist snelle opsporing daders
ANKARA, 29 MAART. ,,Het Westen moet de hand in eigen boezem steken wat betreft de naleving van de mensenrechten'', aldus de Turkse minister van Milieu, Ziyattin Tokar. Hij uitte deze beschuldiging op een emotionele persconferentie voorafgaande aan de aankomst vannacht in Ankara van het Turkse vliegtuig waarmee de stoffelijke overschotten van de bij de brand in Den Haag omgekomen slachtoffers werden overgevlogen.

Ledenverlies partijen zet door
DEN HAAG, 29 MAART. Het aantal leden van politieke partijen neemt nog steeds af. De grote partijen blijven leden verliezen. Alleen de Socialistische Partij en de kleine christelijke groeperingen boeken ledenwinst. Dit blijkt uit nog niet gepubliceerde cijfers, zoals die zijn verzameld door het Documentatiecentrum Nederlandse politieke partijen van de Groningse Universiteit.

Stilte voor de storm in Straatsburg
STRAATSBURG, 29 MAART. De grootste Franse politievakbond heeft gewaarschuwd voor gewelddadigheden rond het driedaagse congres van het Front National dat vandaag in Straatsburg is begonnen. De ordedienst van de extreem-rechtse partij van Jean-Marie Le Pen zou enige duizenden met schietwapens getrainde leden omvatten.

Zomertijd gaat komende nacht in
ROTTERDAM, 29 MAART. Morgen begint de zomertijd. Om 02.00 uur vannacht moet de klok een uur vooruit worden gezet. De zomertijd eindigt op zondag 26 oktober. Op die dag wordt 's ochtends om 03.00 uur de klok een uur teruggezet. Sinds 1996 eindigt de zomertijd op de laatste zondag van oktober. Tot die tijd werd door de lidstaten op het vasteland van Europa op de laatste zondag van september de klok een uur teruggezet. In Ierland en het Verenigd Koninkrijk eindigde de zomertijd al op de laatste zondag van oktober. De zomertijd is in 1977 ingevoerd.

Twee weken cel voor Janmaat
ZWOLLE, 29 MAART. De rechtbank in Zwolle heeft Tweede-Kamerlid H. Janmaat, partijleider van de extreem-rechtse Centrumdemocraten, wegens het aanzetten tot vreemdelingenhaat veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier weken, waarvan twee weken voorwaardelijk.

Duitse toeristen in Jemen ontvoerd
BONN, 29 MAART. Voor de tweede maal binnen een maand is een groep Duitse toeristen in Jemen door stamleden ontvoerd. Het gaat ditmaal om vier toeristen; de omstandigheden zijn nog onduidelijk. Begin maart werden zeven Duitsers ontvoerd die per motorfiets een rondreis door Jemen maakten. Zij werden na tien dagen onderhandelen vrijgelaten. Jemenitische stammen hebben de gewoonte buitenlanders te ontvoeren om (financiële) concessies van de regering af te dwingen.

Colombiaan gearresteerd
BOGOTA, 29 MAART. De tweede man van een Colombiaanse elite-eenheid die zich bezighoudt met het bestrijden van ontvoeringen, majoor Manuel de Jesus Lozada, is gearresteerd. De man wordt nu zelf beschuldigd van betrokkenheid bij twee ontvoeringen en van valsheid in geschrifte. Hij zou het brein zijn achter de verdwijning in 1995 van een man en een vrouw uit Cali, de op een na grootste stad van Colombia. Vorig jaar werden meer dan 1400 ontvoeringen gemeld in Colombia, met afstand het hoogste aantal ter wereld.

NRC Webpagina's
29 MAART 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)