U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s



VN akkoord met troepen naar Albanië


NEW YORK, 29 MAART. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vannacht ingestemd met het sturen van een troepenmacht naar Albanië. Taak van de militairen, die in eerste instantie drie maanden zullen blijven, is de hulpverlening in het land te beschermen.

Veertien van de vijftien leden van de Raad stemden voor de macht. Alleen China onthield zich van stemming omdat het in Albanië om een 'binnenlands politiek probleem' zou gaan, waarmee de VN zich niet moeten bemoeien.

Normaal is Goede Vrijdag een vrije dag bij de Verenigde Naties, maar onder sterke druk van Italië besloot de Raad gisteren toch bijeen te komen om zich over Albanië te buigen. ,,Nu kan er hulp worden verleend'', zei de Italiaanse ambassadeur na afloop van de stemming, ,,er is geen moment te verliezen''. Volgens de ambassadeur is er nog maar voor vijf of zes dagen voedsel in Albanië. Donderdag gaf de Europese Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE) al haar fiat voor het sturen van een troepenmacht, maar verbond daar goedkeuring door de VN als voorwaarde aan. In de resolutie van de Veiligheidsraad wordt niet aangegeven hoeveel militairen aan de operatie zullen deelnemen. Diplomaten bij de volkerenorganisatie gaan uit van een aantal van 2.500 - voornamelijk Italiaanse - militairen.

Onze correspondent in Italië voegt hieraan toe: Zeker vier, maar mogelijk tientallen Albanezen zijn gisteravond verdronken toen het schip waarmee zij op weg waren naar Zuid-Italië, midden op de Adriatische Zee in botsing kwam met een korvet van de Italiaanse marine en meteen daarna zonk. Volgens geredde opvarenden die rond vier uur vanmorgen zijn aangekomen in Brindisi, waren er tussen de 75 en 150 mensen aan boord. Preciezere schattingen waren vanmorgen vroeg niet beschikbaar. Veel vrouwen en kinderen zouden op het moment van de botsing benedendeks zijn geweest. Vannacht zijn 34 opvarenden in veiligheid gebracht. Rond half een vannacht is het zoeken naar overlevenden gestopt. Vanmorgen is het bij dageraad weer begonnen. Italiaanse marinewoordvoerders zeiden dat het wegens de ruwe zee en de sterke stroming in het Kanaal van Otranto onwaarschijnlijk was dat mensen nog levend uit zee konden worden gevist. Volgens een reconstructie van het Italiaanse ministerie van Defensie is het gezonken schip, een patrouilleboot van de Albanese kustwacht, in botsing gekomen met het Italiaanse korvet Sibilla toen deze de boot probeerde te onderscheppen. Het Albanese schip werd al bijna twee uur gevolgd, maar ,,voerde verscheidene ontwijkende manoeuvres uit en bleef koerszetten naar Italië'', aldus de verklaring van Defensie. Sommige overlevenden gaven een andere lezing en zeiden dat hun schip was geramd door het Italiaanse korvet.

NRC Webpagina's
29 MAART 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)