U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s




Bij Belgacom verdwijnen 6.500 banen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 29 MAART. Vakbonden en directie van het Belgische telecommunicatiebedrijf Belgacom hebben gisteren een akkoord bereikt over de inkrimping van het personeelsbestand met maximaal 6.500 mensen. Dat heeft Belgacom gisteren bekendgemaakt.

Nu heeft Belgacom nog ongeveer 25.000 werknemers. Belgacom wil efficiënter gaan werken, omdat de Europese telecommarkt begin volgend jaar wordt geliberaliseerd waardoor het bedrijf te maken krijgt met toenemende concurrentie. Vakbondsleden en Belgacom-aandeelhouders moeten het akkoord nog goedkeuren. Tweederde tot driekwart van de werknemers van Belgacom is lid is van een vakbond.

Belgacom is sinds eind 1995 voor iets minder dan 50 procent in handen van drie buitenlandse partners, het Amerikaanse Ameritech, het Deense Tele Danmark en Singapore Telecom. De Belgische staat houdt een belang van vijftig procent plus eén aandeel in het bedrijf. Ook PTT Telecom was bij de gedeeltelijke privatisering van Belgacom in de race voor een belang, maar zonder succes. Mede vanwege de benodigde saneringen bij Belgacom was PTT Telecom niet bereid voor de helft van het bedrijf meer te betalen dan circa drie miljard gulden.

Het akkoord tussen vakbonden en directie van Belgacom gaat uit van afslanking van het personeelsbestand door vrijwillig vertrek of vervroegde pensionering. ,,Om de onderneming niet uit haar evenwicht te brengen'' zullen de uittredingen worden gespreid over 18 maanden.

Alle werknemers van vijftig jaar of ouder, met minimaal twintig dienstjaren, kunnen het bedrijf verlaten onder de voorwaarden die gelden voor de huidige pensioenregeling. De pensioenleeftijd is nu zestig jaar. Jongere personeelsleden die het bedrijf willen verlaten, krijgen een premie van zes maanden salaris.

De netto winst van Belgacom is in 1996 gestegen met 21 procent tot 13 miljard Belgische frank (ongeveer 700 miljoen gulden). De omzet bedroeg 138,7 miljard Belgische frank. Dat was in het jaar daarvoor nog 127,1 miljard frank. De groei van Belgacom lag in het afgelopen jaar met name in mobiele telefonie, de verkoop van digitale lijnen (ISDN) en een volumetoename in internationaal telefoonverkeer.

Een woordvoerder benadrukt dat de afslanking met 6.500 alleen bereikt zal worden als voldoende mensen instemmen met de vervroegde uittreding. Volgens hem behelst de herstructurering van Belgacom bovendien meer dan alleen een reductie van het personeelsbestand. Het gaat ook om de interne overplaatsing van 4.000 tot 6.000 mensen. Ten slotte heeft Belgacom een grootscheeps omscholingsprogramma aangekondigd.

NRC Webpagina's
29 MAART 1997


THIRD
MILLENIUM
CHALLENGE


Het enige horloge waarmee u

seconden voorloopt.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)