` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'Order Defensie voor Dutchbat negeerde moslims'
AMSTERDAM, 17 JAN. Geheime richtlijnen van het ministerie van Defensie aan Dutchbat na de val van Srebrenica in 1995 maken duidelijk dat Den Haag geen enkele aandacht heeft besteed aan bescherming van de moslimbevolking van Srebrenica. Dit blijkt uit het boek 'Srebrenica, het zwartste scenario', van de journalisten F. Westerman en B. Rijs, dat morgen verschijnt. Volgens de auteurs heeft minister Voorhoeve van Defensie de Nederlandse herkomst van de instructies ten onrechte tegenover de Tweede Kamer verzwegen. In het zogenoemde 'debriefingsrapport' van het departement wordt gesteld dat de richtlijnen uit de koker van de Verenigde Naties kwamen. Maar uit een ander document dat de journalisten hebben bemachtigd blijkt dat overste Karremans de instructies omschrijft als afkomstig ,,van de Nederlandse autoriteiten''.

Inspecteur: artsen schenden abortuswet
DEN HAAG, 17 JAN. De hoofdinspecteur voor de gezondheidszorg, J. Verhoef, vindt dat abortusartsen die alle verzoeken voor abortus honoreren, de abortuswet overtreden. Verhoef liet dit weten nadat twee artsen, dr. J. van den Bergh en J. Willems, in een televisieprogramma verklaarden dat iedere vrouw die in Nederland om een zwangerschapsafbreking vraagt door hen wordt geholpen. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie van VWS bevestigd.

Tories rekenen met vervroegde verkiezingen
LONDEN, 17 APRIL. De Britse Conservatieve partij bereidt zich voor op vervroegde verkiezingen. Door het overlijden van het parlementslid Iain Mills heeft de partij nu een minderheid in het parlement. Major hoopt de verkiezingen nog steeds te kunnen uitstellen tot 1 mei, maar als andere mogelijke verkiezingsdata worden ook al 20 maart en 10 april genoemd.

Aangifte van fraude bij GVB
AMSTERDAM, 17 JAN. De directie van het Amsterdamse Gemeente Vervoerbedrijf (GVB) heeft bij de politie aangifte gedaan van mogelijke fraude door medewerkers bij het metrobedrijf. Het gaat om fraude variërend van het mee naar huis nemen van spullen die aan het GVB waren geleverd en het sjoemelen met toeleveringsbedrijven.

Weer vertraging in drugsproces
AMSTERDAM, 17 JAN. De strafzaak tegen Johan V. en zijn medeverdachten dreigt opnieuw te worden vertraagd. De advocaten vroegen vanochtend aanhouding na een uitzending van het tv-programma NOVA waarin gisteravond werd gemeld dat het OM een geheime overeenkomst zou hebben gesloten met kroongetuige Karman.

Frans-Nederlands drugsonderzoek
GRONINGEN, 17 JAN. Nederland en Frankrijk gaan samen onderzoek doen naar de werking van verdovende middelen. Dat hebben minister Ritzen (Wetenschappen) en de Franse staatssecretaris d'Aubert (Onderzoek) afgesproken.

Ouders bekennen moord kinderen
HOOFDDORP, 17 JAN. De ouders van de drie kinderen die woensdagavond dood werden aangetroffen in Hoofddorp zijn verantwoordelijk voor hun overlijden. Dat heeft de vader (36) gisteren tegenover de politie verklaard.

Aanslagen in VS op abortuskliniek
ATLANTA, 17 JAN. Op een kantoorgebouw in de Amerikaanse stad Atlanta, waarin onder meer een abortuskliniek was gevestigd, zijn gisteren twee bomaanslagen gepleegd. Daarbij zijn zes mensen gewond geraakt.

Tutu heeft prostaatkanker
KAAPSTAD, 17 JAN. De Zuidafrikaanse bisschop en Nobelprijswinnaar Desmond Tutu heeft prostaatkanker. Dat is volgens de Zuidafrikaanse radio vandaag vastgesteld. Een uroloog heeft het grootste deel van de klier verwijderd en onderzoekt nu of de ziekte is uitgezaaid.

Verlies tennissers
MELBOURNE, 17 JAN. Dennis van Scheppingen en Kristie Boogert zijn vanmorgen uitgeschakeld bij de open Australische tenniskampioenschappen. Van Scheppingen verloor met drie keer 6-1 van de Oekraïener Andrei Medvedev. Bij de stand 6-1 en 3-0 in het voordeel van de Belgische Sabine Appelmans gaf Boogert vanmorgen na 43 minuten op wegens een dijbeenblessure.

NRC Webpagina's
17 JANUARI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland


Nu ook los
verkrijgbaar
in Italië

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)