U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S e l e c t i e


Televisie

Films op tv

Radio

[Met schakels]

Britse humor in een ruimteschip

Door DIRK LIMBURG
Science fiction is in. Meters romans in iedere boekhandel. Meters banden in elke videotheek. Een beetje zapper haalt per week makkelijk 10 uur sf-tv. Helaas is op de televisie (net als bij koopvideo's) het misverstand ontstaan dat sf gelijkstaat aan X-files en Startrek.

Er is één sf-serie die met kop en schouders boven de rest uitsteekt: de puur Britse sitcom Red Dwarf. Als komedie haalt het met gemak het niveau van Absolutely Fabulous, Yes Minister en de series van Ben Elton.

Vanavond begint na een onderbreking van enkele jaren de zevende reeks. BBC 2 zond eind vorig jaar herhalingen uit. Op 20 december keken tussen halfelf en elf 28.000 Nederlanders (1 op de 100) naar het slot van de zesde reeks.

De karakters in Red Dwarf zijn stripachtig vergroot. Het verhaal is van alle tijden. Als een soort Odysseus zoekt hoofdpersoon Lister ("de listige") na een ramp waarbij voor hem alleen de tijd miljoenen heeft jaren stil gestaan, de weg terug naar de aarde. Hij is in gezelschap van boordcomputer Holly (IQ 6000); Rimmer, de hologrammatische voortzetting van een bij de ramp omgekomen schoonmaker; Cat, het mensvormige resultaat van miljoenen jaren voortplanting van de zwangere scheepskat; en een huishoudrobot met encyclopedische kennis genaamd Kryten.

Samen vertegenwoordigen ze een soort ideale mens, waarbij het hologram Rimmer in de avonturen lafheid en ijdelheid voor zijn rekening neemt. Lister zelf is het straatwijze schoffie en Cat staat voor instinct en decorum. Robot Kryten en de boordcomputer voegen rede en kennis toe. Met vrouwen heeft de serie moeite. Pas nu is een vrouwelijke hoofdrol aan de cast toegevoegd (vanaf afl. 3).

Uniek is de serie in zijn science-aspect. Losjes worden kernvragen van ruimte en tijd als in een natuurkundepracticum tussen grappen en grollen door in een ijzingwekkend tempo behandeld.

De zesde serie eindigde met complicaties rond de ontdekking van een tijdmachine. Hopelijk wordt deze scriptschrijversdroom niet al te vaak gebruikt. Vanavond speelt Dallas 22 november 1963 een rol. Voor de nieuwe reeks (8 afleveringen) was meer geld beschikbaar. Daardoor oogt het wat serieuzer.

Om de humor te genieten is enige sf-kennis vereist. Het Engels is snel en vaak van de straat. Wachten op een door de VPRO ondertitelde versie heeft geen zin. ,,Niet leuk genoeg.'' Maar de BRT heeft alle meer dan vijftig afleveringen gekocht en zal ze na de zomer uitzenden. ,,Dit konden we niet laten lopen.''

BBC 22.00 - 22.30 uur


Synopsis

Aflevering 1: Tikka to ride (17-1, 22.00 uur, BBC 2)
De bemanning is dood, vernietigd door zichzelf vanuit de toekomst tijdens het abrupte einde van de zesde serie. Maar terugkeren uit de dood is een fluitje van een cent vergeleken met het echte probleem van Lister: alle currys zijn verloren gegaan en hij is drie miljoen lichtjaren verwijderd van het dichtstbijzijnde Indiasche restaurant. Niet in staat een leven zonder vindaloo onder ogen te zien, negeert hij de wetten van oorzaak en gevolg en gaat terug in de tijd om ergens 500 te bestellen: ,,om mee te nemen''. Hij belandt in Dallas, november 1963, waar hij per ongeluk iemand met een geweer uit een raam duwt.

Aflevering 2: Stoke me a clipper (24-1, 22.00 uur, BBC 2)

Schakels

Er schijnen meer dan 200 plekken op het web aan Red Dwarf gewijd te zijn. Van pure informatie (lees de vaak gestelde vragen) tot echte cult-sites voor smeggies. Bij de BBC zelf is behalve een vermelding in het uitzendschema niets te vinden.

Enkele die eruit springen:

NRC Webpagina's
17 JANUARI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)