U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

PTT verdient miljoenen aan oude huurtelefoon


DEN HAAG, 17 JAN. Volgens eigen berekeningen van PTT Telecom verdient het bedrijf jaarlijks 32 miljoen gulden bruto aan de verhuur van oude draaitoestellen. Netto kan het 27 miljoen bijschrijven. Nog altijd 1,5 miljoen mensen hebben het sterk verouderde draaischijftoestel, de T65 of W65, in hun bezit, aldus het bedrijf.

Hoeveel mensen daarvan nog gebruik maken kan PTT niet nagaan. PTT Telecom brengt alle 'bezitters' daarvoor wel 1,79 gulden (inclusief BTW) per maand in rekening. Per 'gebruiker' komt dat neer op 21,58 gulden per jaar.

PTT Telecom maakte deze cijfers bekend na een klacht van de Leidse Socialistische Partij. Bij een onderzoek naar de steeds groter worden armoede in Leiden kwam de SP erachter dat veel mensen nog steeds huur voor het oude telefoontoestel betalen zonder het te gebruiken. De PTT int de huur volgens de SP ten onrechte, temeer daar de telefoons zijn afgeschreven en hun geld al hebben opgebracht.

Een woordvoerder van de PTT spreekt tegen dat het bedrijf ten onrechte huur int. ,,Begin jaren negentig heeft PTT miljoenen uitgegeven om iedereen met campagnes en bijsluiters bij de rekeningen erop te wijzen. Bovendien is vanaf die tijd de huur op de rekening gespecificeerd. Dat er nog altijd mensen zijn die huur voor de oude toestellen betalen, zonder ervan gebruik te maken, mogen ze daarom de PTT niet aanrekenen.'' De T65 en W65 werden vijftien jaar geleden al door de PTT uit de markt genomen.

De abonnementhouders werd indertijd gevraagd het oude toestel in te leveren. Volgens het contract zou dan de huur worden stopgezet. Bij velen verdween het oude toestel echter in de vuilnisbak, op de rommelmarkt of op zolder. De huur bleef doorlopen. Naar aanleiding van de klacht van de Leidse Socialistische Partij biedt PTT Telecom de gedupeerden alsnog de mogelijkheid hun oude toestellen in te leveren. Dat kan bij alle Primafoon-winkels. De huur zal dan alsnog worden stopgezet.

PTT-klanten die hun oude toestel kwijt zijn kunnen contact opnemen met het gratis klantenservicenummer 0800-0402. ,,PTT Telecom zal echter niet overgaan tot het terugbetalen van al betaalde huur'', aldus de woordvoerder. (ANP)

NRC Webpagina's
17 JANUARI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)