U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Stemming ontbreekt op feest Clinton

Door onze correspondent JUURD EIJSVOOGEL
WASHINGTON, 17 JAN. Alles is klaar voor de drie dagen van feestelijkheden waarmee Washington de beëdiging van president Clinton voor zijn tweede ambtstermijn zal vieren. Er komt vuurwerk door de hele stad, veertien officiële bals en zeker zoveel onofficiële, en een presidentiële galavoorstelling in een stadion - waar beroemdheden als Aretha Franklin, Yo-Yo Ma en Gloria Estafan zullen optreden. Op de Mall, het nationale grasveld voor het Capitool, is een reusachtig tentenkamp opgeslagen waar het hele weekeinde gratis concerten zijn en optredens van denkers, schrijvers en televisie-sterren. Er zijn activiteiten voor kinderen en computer-freaks, voor smulpapen en networkers, voor sponsors en idealisten. Aan alles is gedacht - alleen de stemming ontbreekt.

In politiek Washington hangt een giftige atmosfeer, die iedere voorpret verstikt. Nog voor het politieke seizoen goed en wel is begonnen zijn Republikeinen en Democraten al koortsachtig in de weer om elkaars positie te ondergraven. De Republikeinen hebben een aantal commissies aan het werk gezet die moeten uitzoeken of president Clinton en zijn partij de wet hebben overtreden bij het inzamelen van geld voor hun verkiezingscampagne. De Democraten doen hun best om zoveel mogelijk politieke munt te slaan uit de affaire die Newt Gingrich in opspraak heeft gebracht. En ondertussen slingeren beide partijen elkaar bittere verwijten naar het hoofd, van onbetrouwbaarheid en het gebruik van vuile trucs. En geen van de beschuldigingen is ongegrond.

Tegen die achtergrond viert Washington, raison van dertig miljoen dollar, de komende dagen feest. Door een wonderlijke speling van het lot zijn het vooral de Republikeinen die hopen dat de festiviteiten een spectaculair succes worden - en vooral dat de media er veel aandacht aan besteden. Ze hopen dat het feestgedruis het Amerikaanse volk het zicht beneemt op de openbare hoorzittingen over de misstappen van Newt Gingrich, hun onlangs herkozen leider van het Huis van Afgevaardigden die als het aan de Republikeinen ligt precies dit weekeinde worden gehouden.

Als thema voor de feestelijkheden heeft Clinton gekozen voor zijn campagneleus 'We bouwen een brug naar de 21ste eeuw', met de toevoeging 'Een Amerikaanse reis'. Onder dat motto worden amusement en educatieve activiteiten met elkaar verbonden. De populairste poppen uit Sesamstraat geven een voorstelling, Elie Wiesel spreekt over het thema 'Van een eeuw van genocide tot een eeuw van vrede', en de multiculturele samenleving presenteert zich met hapjes en gerechten in het programma 'De Amerikaanse keuken'. Washington geldt niet als een bruisende feeststad, maar de presidentiële inhuldiging is traditiegetrouw aanleiding voor grootscheepse festiviteiten. Inauguraties zijn bij uitstek gelegenheden voor een president om de toon te zetten voor de komende vier jaar - en de stijl van de feestelijkheden is daarvoor soms even belangrijk als de inhoud van de inaugurele rede. Jimmy Carter onderstreepte twintig jaar geleden zijn soberheid door zich na zijn plechtige beëdiging niet per limousine, maar te voet naar het Witte Huis te begeven. En Ronald Reagan luidde de rijke jaren tachtig passend in met de oogverblindende partijen die zijn vrienden uit de wereld van het amusement in Washington aanrichtten.

NRC Webpagina's
17 JANUARI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)