U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s


Palestine Information Center
Israel, Min. v. Buitenl. Zaken

'Ontruimen van Hebron heden rond'

Door onze correspondent
TEL AVIV, 31 DEC. De Israelische premier, Benjamin Netanyahu, en de Palestijnse leider Yasser Arafat zullen elkaar vanavond waarschijnlijk om zes uur ontmoeten om - na maanden van intensief overleg - een akkoord over de hergroepering van het Israelische leger bij Hebron te paraferen, aldus radio Israel vanmorgen.

Volgens Palestijnse en Israelische bronnen heeft de ontmoeting plaats bij de grenspost Erez bij Gaza. Donderdag zou dan de plechtige ondertekening volgen in het huis van de Amerikaanse ambassadeur, Martin Indyk, in Herzlya Pitoeach, een woonwijk bij Tel Aviv. Zes ministers in de regering-Netanyahu hebben al laten weten tegen het akkoord te stemmen.

De Israelische minister van Defensie, Yitzhak Mordechai, is in het langzame toenaderingsproces tussen Israel en de Palestijnen een beslissende rol gaan spelen. Hij heeft een vertrouwensrelatie weten op te bouwen met de belangrijke Palestijnse onderhandelaar Mahmoud Abbas (Abu Mazen). Diep wantrouwen tussen de hoofdrolspelers Netanyahu en Arafat was volgens Amerikaanse bronnen een van de voornaamste redenen voor het tergend langzame verloop van de onderhandelingen. Ook de Egyptische president, Hosni Mubarak, die op de achtergrond als bondgenoot van Arafat een belangrijke rol in de onderhandelingen speelt, heeft minister Mordechai zijn vertrouwen geschonken. Vorige week werd deze door de Egyptische leider ontvangen, terwijl Netanyahu zelf voorlopig niet welkom is in Kairo.

Volgens radio Israel staat een Palestijnse aanwezigheid bij de Grot van de Makpela in Hebron, waar de drie aartsvaders zijn begraven, een akkoord in de weg. De Palestijnen eisen gezamenlijke Israelisch-Palestijnse patrouilles bij de grot, waarboven de Ibrahim-moskee staat, en verlangen ook de aanwezigheid van een permanente Palestijnse vertegenwoordiger bij deze voor joden en islamieten heilige plaats. Of Arafat deze eisen zal laten vallen om op enkele andere punten (zoals de vrijlating van Palestijnse gevangenen, vrije doortocht van de Westelijke Jordaanoever naar de strook van Gaza en ingebruikneming van het vliegveld daar) te scoren is een kwestie van speculatie. In de Palestijnse kranten verschijnen vandaag hoofdartikelen waarin nadrukkelijk wordt gesteld dat de Ibrahim-moskee van het allergrootste belang voor de islam is en daarom Palestijnse bescherming verdient.

De Palestijnse krant An-Nahar beschuldigt Israel ervan de moskee in een synagoge te willen veranderen.

Voor Arafat is het van belang zijn sterke moslim-fundamentalistische oppositie tegemoet te kunnen treden met het argument dat hij uit naam van de islam na dertig jaar Israelische bezetting vaste Palestijnse voet op deze heilige plaats heeft verworven. Voor Netanyahu is het van even groot belang zijn sterke fundamentalistische joodse oppositie te kunnen geruststellen dat de Grot van Makpela uitsluitend in Israelische handen blijft.

Intussen is wel overeenstemming bereikt over het karakter van de bufferzones in Hebron die de ruim 400 joodse kolonisten in het oude joodse stadsdeel van de Palestijnse meerderheid moeten scheiden. Ook zijn de partijen het eens geworden over de bewapening van de Palestijnse politiemacht in Hebron.

Terwijl het overleg in zijn eindfase is gekomen deed een dertigtal kolonisten vannacht een poging een leeg huis in de kashba van Hebron te bezetten. De Israelische politie greep snel in. In de strook van Gaza werd gisteren een Palestijn die een joodse nederzetting binnendrong, doodgeschoten. Tot zover onze correspondent.

De Palestijnse bestuursautonomie krijgt haar eigen toegangsnummer (970) tot het internationale telefoonnetwerk. Dat heeft een Palestijnse functionaris gisteren bekendgemaakt. Tot nog toe was het internationale netnummer voor de bestuursautonomie hetzelfde als dat voor Israel (972).

Vanaf januari gaat de maatschappij Palestine Telecommunications Co. een begin maken met de verzorging van de telefoonverbindingen van de autonomie.

Tot nu toe doet het Israelische bedrijf Bezeq dat.

Volgens de functionaris is de invoering van het internationale toegangsnummer een eerste stap op weg naar totale loskoppeling van het Palestijnse telefoonnetwerk van het Israelische. (AP)

NRC Webpagina's
31 DECEMBER 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)