U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


Financeweb (Beurs v. Amsterdam)


Damrak sluit topjaar 1996 af met record

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 31 DEC. 1996 is een topjaar geworden voor aandelenbeleggers. De AEX-index sloot gisteren, gedragen door het enthousiasme over de overname door verzekeraar Aegon van de Amerikaanse branchegenoot Providian, het jaar af op een record van 648,24 punten.

Alleen in 1983 en 1993 deden aandelen het in de afgelopen decennia beter dan het afgelopen jaar. De grote beursondernemingen op het Damrak, die zijn ondergebracht in de AEX-index zijn met 33,6 procent in koers gestegen. Van de hoofdfondsen was Nutricia de kampioen, met een stijging van ruim 102 procent. Het retailconcern Ahold komt op een tweede plaats met een koersstijging van 64,9 procent, gevolgd door uitgever VNU met 63,9 procent.

De AMX-index van middelgrote ondernemingen ging nog verder omhoog, met ruim 63 procent. Hier waren het de automatiseringsfondsen Cap Gemini en Getronics die met koersstijgingen van ruim 150 procent de ranglijst aanvoeren. Op de lokale markt spande het dienstenbedrijf Goudsmit de kroon met een koersstijging van bijna 235 procent.

De CBS-herbeleggingsindex, waarbij uitgekeerde dividenden worden herbelegd, steeg afgelopen jaar met ruim 38 procent. Die stijging is optisch minder dan de gewone koersstijging van de AEX-index, onder meer omdat beursgiganten Koninklijke Olie en Unilever in beide indices verschillend worden meegewogen. Dat is, guldens gerekend, het hoogste totaalrendement van de volwassen aandelenmarkten in de industriewereld. Duitse aandelen leverden, omgerekend in guldens, een totaalrendement op van 23 procent, Belgische aandelen 24 procent, Franse 32,7 procent, Amerikaanse 34,6 procent en Japanse aandelen -8,5 procent.

Britse aandelen deden het bijna net zo goed als Nederlandse, met een totaalrendement van 36,8 procent. Maar die stijging in guldens is voor een groot deel te danken aan de forse stijging van het pond sterling na de zomer tot een koers van boven 2,95 gulden.

Op het Damrak werden ook omzetrecords gebroken. De totale omzet op de effectenbeurs steeg met 44 procent tot 1.960 miljard gulden. De obligatiemarkt nam met een omzet van 1.320 miljard gulden het grootste deel voor zijn rekening. De omzet op de aandelenmarkt bedroeg in 1996 644 miljard gulden. Verliezers onder de hoofdfondsen waren KLM, het dranken- en voedingsconcern BolsWessanen en papierproducent en groothandel KNP BT, die alle een koersdaling van meer dan 7 procent doormaakten. Van de AMX-fondsen was de keramiek- en sanitairproducent Sphinx Gustavsberg de sterkste daler, met een 35,8 procent lagere koers.

NRC Webpagina's
31 DECEMBER 1996


THIRD
MILLENIUM
CHALLENGE


Het enige horloge waarmee u

seconden voorloopt.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)