` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Jorritsma: druk van files bij grote steden neemt af
DEN HAAG, 11 DEC. De filedruk rondom de grote steden neemt af. ,,Je hoeft maar om je heen te kijken om te zien dat er wat gebeurt.'' Dat zei minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) vanmorgen bij de behandeling van haar begroting in de Tweede Kamer. De minister noemde als voorbeeld Rotterdam, waar ,,voor het eerst sinds jaren de congestiedruk omlaag gaat''. Volgens haar is dit te danken aan ,,kleine, concrete maatregelen'' zoals vrachtwagenstroken, stoplichten om de toevoer van de snelweg te regelen en computergestuurde snelheidsbeperkingen als er files dreigen.

China's gouverneur Hongkong gekozen
HONGKONG, 11 DEC. De scheepsmagnaat Tung Chee-hwa is vandaag met een overweldigende meerderheid van stemmen gekozen tot eerste post-koloniale gouverneur van Hongkong, de zogeheten Chief-Executive van de Hongkong Speciale Administratieve Regio van China (SAR).

Rusland bereid tot gesprek over speciale relatie NAVO
BRUSSEL, 11 DEC. Rusland is bereid met de NAVO te onderhandelen over een speciale relatie maar blijft tegen de oostelijke uitbreiding van de alliantie. Dit heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Jevgeni Primakov, vanochtend in Brussel gezegd tegen zijn zestien collega-ministers van de NAVO.

EU-markt voor elektriciteit geliberaliseerd
STRAATSBURG, 11 DEC. De markt voor elektriciteit binnen de Europese Unie wordt vrij en de concurrentie in handel en transport van stroom zal sterk toenemen. Dat is het gevolg van beslissingen die het Europese Parlement vanmorgen heeft genomen. De richtlijn voor liberalisering werd aanvaard en alle amendementen werden afgestemd.

20 Algerijnen in bus vermoord
ALGIERS, 11 DEC. Twintig passagiers van een autobus zijn vanochtend vroeg in de buurt van de Algerijnse garnizoensstad Blida door een moslim-extremistisch commando vermoord. Zeven inzittenden werden gewond, aldus de Algerijnse veiligheidsdiensten. Nog geen etmaal tevoren hadden moslim-extremisten in het dorp Mâayouma een familie van vijf mannen en drie vrouwen vermoord.

Kamer eist vergoeding gebit
DEN HAAG, 11 DEC. Alle partijen in de Tweede Kamer, behalve de VVD, eisen van minister Borst (Volksgezondheid) een tegemoetkoming aan ouderen die zich geen verzekering voor een kunstgebit kunnen permitteren. Als Borst dat niet kan garanderen, moet de prothese terug in het ziekenfonds.

Aandelenindex AEX daalt 2 pct
AMSTERDAM, 11 DEC. Op de Amsterdamse Effectenbeurs zorgden dalende obligatiekoersen en een zwakke dollar vanmorgen voor een daling van de AEX-aandelenindex met ruim twee procent van 622,33 punten tot 608,8. Alle hoofdfondsen leden koersverlies.

Leger Burundi doodde 1.100 man
GENEVE, 11 DEC. Het regeringsleger van Burundi heeft in oktober en november ten minste 1.100 mensen gedood. Onder de slachtoffers bevonden zich honderden teruggekeerde Hutu-vluchtelingen uit Zaïre. Dat hebben de VN vandaag bekendgemaakt. Volgens de VN hebben de Burundese Hutu-rebellen eveneens tientallen burgers gedood.

Zalm positief over spaarfonds AOW
DEN HAAG, 11 DEC. Minister Zalm (Financiën) staat positief tegenover de vorming van een spaarfonds om de AOW in de toekomst betaalbaar te houden. De VVD-minister zei dat gisteravond in de senaat.

Proces Indonesiër na vraaggesprek
JAKARTA, 11 DEC. Morgen begint in Jakarta een reeks processen wegens 'staatsondermijnende activiteiten' tegen tien Indonesiërs. De officiële tenlastelegging tegen één van hen, vakbondsleider Muchtar Pakpahan, vermeldt een kritisch vraaggesprek met NOVA.

Korte staking NS wegens ontslag
ALKMAAR, 11 DEC. Het treinverkeer in Noord-Holland is vanochtend ernstig vertraagd door een werkonderbreking van NS-personeel in Alkmaar. Dit gebeurde uit woede over het dreigende ontslag van hun chef, proces-manager Mieke Awater.

Weer wapenstilstand in Tadzjikistan
KHOSTDEKH, 11 DEC. In Khostdekh in het noorden van Afghanistan hebben de president van Tadzjikistan, Emomali Rachmonov, en de leider van het Tadzjiekse verzet, Said Abdullah Nouri, vandaag een wapenstilstand getekend. Het vorige bestand dateert van juli.

NRC Webpagina's
11 DECEMBER 1996


NRC Weekeditie voor het Buitenland


Nu ook los
verkrijgbaar
in Italië

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)