U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Strategische alliantie Netscape met "baby bells'

Door onze correspondent
NEW YORK, 11 DEC. Netscape Communications en vijf grote telefoonmaatschappijen hebben een strategische overeenkomst bekendgemaakt. Deze houdt in dat de bladeraar van Netscape de voorkeur krijgt bij Internetabonnees van die maatschappijen.

De vijf telefoonmaatschappijen (Ameritech, BellAtlantic, Bell South, Pacific Bell en Southwestern Bell) hebben bij elkaar 72 miljoen abonnees in 26 staten. Netscape is marktleider op het gebied van Internetbladeraars maar wordt op de huid gezeten door Microsoft. De overeenkomst van gisteren heeft het aandeel Netscape in de afgelopen twee dagen een koersstijging van acht procent opgeleverd.

De vijf telefoonmaatschappijen zijn de regionale maatschappijen of baby bells die in de praktijk nog steeds monopolies hebben in hun gebieden. Sinds een nieuwe telecommunicatiewet door het Congres is aangenomen komt daar langzaam verandering in. De bedrijven maken zich op voor concurrentie en voor het aanbieden van allerlei diensten aan hun abonnees, waaronder ook Internet.

Op dit moment zijn de telefoonmaatschappijen AT&T en MCI al veel verder bij het leveren van een pakket diensten aan abonnees. De vijf genoemde bedrijven hebben volgens schattingen van analisten tezamen nog pas honderdduizend abonnees, van wie de helft bij Pacific Bell zit. ,,De overeenkomst betekent vooral een enorme impuls voor de telefoonmaatschappijen,'' verklaart Adam Schoenfeld, analist bij Jupiter Communications, ,,omdat die tot op heden een achterstand hebben. Samen met Netscape kunnen ze nu gemakkelijk Internetdiensten aanbieden.'' Dat zal volgens analisten vooral ten koste gaan van kleine, plaatselijke verschaffers van Internetdiensten.

Netscape en de vijf "baby bells' voorzien dat abonnees zich aanmelden bij de telefoonmaatschappij en in de toekomst op dezelfde rekening hun telefoonkosten en Internetdiensten zien. Daarvoor is door Netscape de service ISP Select in het leven geroepen die toegankelijk is via Netscape's thuispagina op Internet.

Netscape verwacht dat toekomstige klanten zich daar bijvoorbeeld via hun werk voor zullen opgeven.

NRC Webpagina's
11 DECEMBER 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)