U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Endemol-top betaalt sociaal plan dochter

Door onze redacteuren
ROTTERDAM/DEN HAAG, 11 DEC.
De twee bestuurders en grootaandeelhouders van Endemol, J. van den Ende en J. de Mol, betalen zelf het sociaal plan voor het personeel van dochterbedrijf Endemol Sports dat werkloos wordt door de ondergang van Sport7.

Ook vorderingen van Endemol op Sport7 die door het bankroet niet meer betaald worden, nemen De Mol en Van den Ende voor hun rekening, zo heeft een woordvoerder van Endemol vanochtend gezegd.

Endemol Sports (ruim 100 werknemers) is de belangrijkste programmaleverancier van Sport7. Met het sociaal plan zijn enkele miljoenen gulden gemoeid, aldus de Endemol-woordvoerder. De nog niet betaalde vorderingen van Endemol Sports zijn ruim 26 miljoen gulden. Andere Endemol- bedrijven hebben nog zo'n 7 miljoen gulden tegoed, blijkt uit het verzoekschrift om uitstel van betaling dat gistermiddag door de Amsterdamse rechtbank is verleend.

Van den Ende en De Mol, die eerder voor privé-rekening de aandelen van Sport7 van het bedrijf Endemol kochten, willen op deze manier de aandeelhouders van hun bedrijf duidelijk maken dat de winstverwachting die vorige maand bij de beursgang werd gedaan ook echt wordt gehaald, aldus de Endemol-woordvoerder. Endemol verwacht een winstgroei dit jaar die tussen 15 en 20 procent zal bedragen. In het afgelopen boekjaar maakte Endemol ruim 60 miljoen gulden netto winst.

De koers van de aandelen Endemol kwam vanochtend op een zwak gestemde Amsterdamse effectenbeurs opnieuw onder druk door berichten over de onbetaalde rekeningen van Sport7. De koers zakte met 1,60 gulden. Aan het begin van de middag was het verlies 1,10 gulden bij een koers van 57,50 gulden.

De rechtbank in Amsterdam heeft gisteren mr. R. van de Vijver, partner bij het advocatenkantoor Loeff Claeys Verbeke als bewindvoerder benoemd bij Sport7. Van de Vijver, die tot 1991 in de raad van bestuur van Heineken zat, moet uitzoeken of de zender op een of andere manier zelfstandig verder kan gaan. Bij een negatief besluit volgt faillissement.

Endemol en de vakbonden (journalistenbond NVJ en mediabond KIEM) hebben gisteravond overeenstemming bereikt over een sociaal plan voor de sluiting van Endemol Sports, de voornaamste programmaleverancier van Sport7. Voor de ongeveer 100 werknemers zal zoveel mogelijk een functie binnen het Endemol- concern worden gezocht. Wie toch moet afvloeien, krijgt tot 1 mei salaris uitbetaald, daarna zal aan werknemers voor de resterende duur van hun contract de helft van het thans genoten honorarium worden uitbetaald. De directie van het bedrijf Sport7 heeft vandaag voor het eerst de bereidheid uitgesproken met de bonden te spreken. Vanmiddag zou de eerste ontmoeting plaatshebben.

Onduidelijk blijft wie de uitzendrechten nu heeft: de boedel van Sport7 of de KNVB. In de Tweede Kamer zei staatssecretaris Nuis (Media) gisteren dat er grenzen zijn aan wat de publieke omroep moet uitgeven aan uitzendingen van voetbalwedstrijden. Volgens Nuis komt het verzorgen van samenvattingen van competitiewedstrijden en het uitzenden van interlandwedstrijden dicht aan het maximum van wat de publieke taak rechtvaardigt.

NRC Webpagina's
11 DECEMBER 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)