U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Staatsen zoekt tv-partner
Bestuurders KNVB weg na val Sport7

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 11 DEC. Het sectiebestuur betaald voetbal van de KNVB is vanmorgen afgetreden. Het bestuur, onder voorzitterschap van A.A.M.F. Staatsen, was sinds vrijdag demissionair. De bestuurders achten zich volledig verantwoordelijk voor de situatie rond het failliete televisiestation Sport7.

Met zijn aftreden heeft het sectiebestuur het verzoek van 34 van de 36 profclubs om aan te blijven ondanks het echec met het sportkanaal naast zich neergelegd. Het bestuur eiste zaterdag tijdens de algemene vergadering betaald voetbal in Zeist unanieme steun van alle clubs voor een statutenwijziging over de uitzendrechten van voetbalduels. Die wijziging was volgens het bestuur noodzakelijk om een bankgarantie van 180 miljoen gulden van Sport7 niet in gevaar te laten komen. Feyenoord en Ajax lagen echter dwars. De topclubs deden maandag nog een voorstel om tot een vergelijk te komen.

Het college verklaarde vanochtend in een brief aan de clubs dat er geen grond is verder te functioneren. De door Ajax en Feyenoord aangedragen oplossingen van het conflict ,,bevatten ook na de door U gegeven bedenktijd geen "ja' op ons laatste en door U in overgrote meerderheid aanvaarde compromis-voorstel. De omstandigheden zijn dus niet zodanig dat wij ons in staat achten om verantwoord te functioneren als bestuur van en voor het totale Nederlandse professionele voetbal, zoals we dat altijd hebben gewild en tot nu toe ook hebben gedaan'', aldus de brief.

Veel clubs uit het betaalde voetbal lieten gisteren weten niet akkoord te gaan met de voorstellen van Ajax en Feyenoord. Volgens sommige clubvoorzitters is het beleidsplan van het sectiebestuur met voeten getreden en zijn Feyenoord en Ajax uit op een koele sanering van de bedrijfstak. ,,Waar het op neer komt is dat de kleine clubs gedwongen worden de miskopen van Feyenoord te subsidiëren'', zegt F. Derks, voorzitter van Dordrecht'90.

Het bestuur van Staatsen, die drieënhalf jaar geleden aantrad, handelt de komende weken de lopende zaken af. Met toestemming van de clubs gaat hij op zoek naar een televisiepartner voor de korte termijn. Inmiddels is duidelijk geworden dat de twee bestuurders en grootaandeelhouders van Endemol, J. van den Ende en J. de Mol, zelf het sociaal plan betalen voor het personeel van dochterbedrijf Endemol Sports dat werkloos wordt door de ondergang van Sport7. Ook vorderingen van Endemol op Sport7 wegens geleverde programma's die door het bankroet niet betaald worden nemen De Mol en Van den Ende voor hun rekening, zo heeft een woordvoerder van Endemol vanochtend gezegd.

Endemol Sports (ruim 100 werknemers) is de belangrijkste programmaleverancier van Sport7. Met het sociaal plan zijn enkele miljoenen guldens gemoeid, aldus de Endemol-woordvoerder. De nog niet betaalde vorderingen van Endemol Sports zijn ruim 26 miljoen gulden.

NRC Webpagina's
11 DECEMBER 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)