U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K U N S T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Plan voor tv-theater op Amsterdamse Leidseplein

Door onze redacteur RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
AMSTERDAM, 11 DEC. Een informele werkgroep ontwikkelt een plan voor een theater op of dichtbij het Amsterdamse Leidseplein, waar programma's van de Nederlandse publieke omroepen in première zouden kunnen gaan en retrospectieven van omroepprodukties zouden kunnen plaatsvinden.

Het theater zou zich zowel met de vertoning op doek van documentaire- als dramaprodukties kunnen bezig houden, ,,met alles eigenlijk dat de omroep maakt'', aldus Wouter Snip, een van de initiatiefnemers en adjunct-directeur van het Stimuleringsfonds Culturele Omroepprodukties.

Andere betrokkenen zijn Carel Kuyl van de NPS, leden van de familie Meerburg (die in de nabijheid van het Leidseplein een aantal bioscoopzalen exploiteert) en W. Etty (voormalig wethouder in Amsterdam). Allen handelen op persoonlijke titel. De werkgroep is bezig met het speuren naar mogelijke locaties voor het theater en denkt daarbij onder andere aan een plaats in of bij het Meerburg-theater Cinecenter. De werkgroep hecht aan het Leidseplein, omdat zij van mening is dat hier 'het culturele hart' van Nederland ligt. De werknaam van het theater is 'het Haanstra-theater', aldus Snip. Gedacht wordt aan een zaal van 120 stoelen, en een aangrenzend café. Het theater zou moeten beschikken over apparatuur om films op 35 en 16 millimeter alsmede video's te vertonen. De werkgroep stelt zich voor dat het theater zonder overheidssubsidies geëxploiteerd zou kunnen worden.

In en om het Leidseplein is nu al een groot aantal bioscooptheaters gelegen en vindt elk jaar het IDFA plaats, een filmfestival voor documentaires waar ook veel documentaire omroepprodukties in première gaan. Het festival, dat dit jaar 48.000 bezoekers trok en onder meer vertoningen kent in de bioscoopcomplexen Alfa en Calypso-Cinerama maakt zich al geruime tijd zorgen over de toekomstige vertoningsmogelijkheden, omdat er geruchten gaan over spoedige sluiting van zowel Calypso-Cinerama als Alfa. Lauge Nielsen, managing director van Pathé-Cinemas, eigenaar van alle genoemde zalen, verwijst deze geruchten naar het rijk der fabelen. Ofschoon het zich laat aanzien dat Calypso-Cinerama op den duur dicht zal gaan - de werkgroep van het 'Haanstra-theater' interesseert zich ook voor deze locatie -, is hiervan volgens Nielsen voor het jaar 2000 in ieder geval geen sprake. Het huurcontract tussen Pathé-Cinemas en de eigenaren van het zogenoemde Hirsch-gebouw, waarin de vier zalen van Alfa zijn gelegen, loopt eind 1998 af. ,,Als het wordt opgezegd, dan niet door ons'', aldus Nielsen. Pathé-Cinemas had dit jaar al met het IDFA onderhandeld over de mogelijkheid het festival in de zeven zalen van het City-theater te houden, eveneens aan het Leidseplein. Het IDFA had hiervan afgezien, omdat de technische outillage van dit traditierijke bioscoopcomplex uitsluitend is ingericht op de projectie van 35 millimeter-films, terwijl veel documentaires op 16 millimeter zijn. Verplaatsing van het festival naar City zou dus van het IDFA aanzienlijke technische investeringen vergen, die het krappe budget van het festival ernstig te boven gaan, aldus Willemien van Aalst, deputy managing director van het IDFA.

NRC Webpagina's
11 DECEMBER 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)