U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K U N S T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Pathé-theaters willen pauze hoofdfilm kwijt

Door onze redacteur RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
AMSTERDAM, 11 DEC. Als het aan het bedrijf Pathé-Cinemas - eigenaar van 30 procent van alle Nederlandse bioscopen - ligt zal de fel omstreden pauze in de hoofdfilms tot het verleden gaan behoren. Pathé neemt in de zeven zalen van het City-complex, een belangrijk theater voor films voor een breed publiek in Amsterdam, een proef met de afschaffing van de pauze.

De proef is in oktober begonnen en duurt tot eind maart. Daarna zal, aldus Lauge Nielsen, managing director van Pathé-Cinemas in Nederland, een evaluatie plaatsvinden van de opgedane ervaringen en worden nagegaan of de onderbreking van de hoofdfilm in de City-theaters blijvend kan worden afgeschaft. De pauze, waarbij de projectie van de hoofdfilm voor ongeveer een kwartier wordt onderbroken, raakte in de jaren zeventig in zwang in Nederlandse bioscopen. Exploitanten zagen als voordeel een verhoogde buffetomzet. Bioscoopgangers waren traditioneel sterk verdeeld over de pauze, met het meer 'cinefiel' ingestelde deel van het publiek ferm tegen. Nederland is een van de weinige landen in de wereld waar zo'n pauze wordt geëffectueerd.

Afschaffing van de pauze, aldus Nielsen, maakte het mogelijk om met de huidige personeelsbezetting de bioscoopganger betere service te bieden. Zo kan de tijdwinst het mogelijk maken dat voorstellingen in de verschillende zalen van City meer op verschillende tijden beginnen, waardoor de klant niet wordt geconfronteerd met rijen voor de centrale kassa en hem op ieder moment van de dag een bijna-beginnende film kan worden aangeboden. Afgewacht moet worden of het effect van de verbeterde dienstverlening opweegt tegen de vermindering van de buffetomzet, aldus Nielsen. Zijn bedrijf heeft echter nog andere gronden voor de afschaffing van de pauze in de traditionele bioscopen. In de nieuwe mega-bioscopen die Pathé-Cinemas heeft geopend in onder andere Rotterdam maakt de pauze al geen deel meer uit van het exploitatieconcept. In complexen met zoveel zalen en een omvangrijke publieksstroom is heen- en weergeloop problematisch. Ook wanneer binnen twee jaar de aanzienlijke uitbreiding van het Amsterdamse Tuschinski-complex voltooid zal zijn, is daar geen ruimte meer voor een pauze in de hoofdfilm, aldus de managing director van Pathé-Cinemas. En het concern wil niet dat de omstandigheden van vertoning in Tuschinski en City, haar twee voornaamste theaters in Amsterdam, al te zeer uiteen gaan lopen. In meer op kunstzinnige films gerichte theaters, zoals de zalen van Alfa in Amsterdam, heeft het bedrijf de pauze in de hoofdfilm al enkele jaren geleden afgeschaft.

NRC Webpagina's
11 DECEMBER 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)