U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K U N S T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

T I T E L : Rough Magic
R E G I E : Clare Peploe
M E T : Bridget Fonda, Russel Crowe, Jim Broadbent, D.W. Moffet, Paul Rodriguez

Huurvideo Fox Home Entertainment.

Goochelen in Mexico

Door PIETER STEINZ
De Brits-Italiaanse Clare Peploe (Tanzania 1942) regisseerde de romantische Griekenlandfilm High Season en de Patricia Highsmith- verfilming Sauce for the Goose. Toch is ze hoogstens bekend als de regie-assistente van haar echtgenoot Bernardo Bertolucci en als zuster van Mark Peploe, de scenarist van onder meer The Sheltering Sky en The Last Emperor. Haar derde film, het op de filmfestivals van Venetië en Rotterdam vertoonde Rough Magic, zal Peploe's naamsbekendheid niet vergroten; zeker niet in Nederland, waar de film nu alleen op video wordt uitgebracht.

In Rough Magic, dat zich afspeelt in 1950, ontvlucht de ambitieuze goochelaarsleerling Myra Shumway (Bridget Fonda) haar voorgenomen huwelijk met een politiek veelbelovende senator, wanneer die zich ontpopt als een corrupte en meedogenloze opportunist. Ze reist naar Mexico, waar ze de ware toverkracht hoopt te vinden bij een indiaanse sjamaan, en wordt daarbij achternagezeten door een handlanger van haar ex-verloofde (Russell Crowe) die haar een fotorolletje met belastend materiaal probeert te ontfutselen. In de beste tradities van de buddy- en de roadmovie groeien de twee steeds meer naar elkaar toe.

Evenwichtig kun je de derde film van Clare Peploe niet noemen. Het verhaal schiet alle kanten op, de dialogen zijn niet altijd even sterk, en er is weinig maat gehouden in de surrealistische elementen die vaak als dei ex machina fungeren. Dat Peploe's mix van komedie en sprookje toch niet gauw zal vervelen, is in de eerste plaats te danken aan Bridget Fonda, die met merkbaar plezier de rol speelt van een tough-talking dame uit de Gouden Dagen van Hollywood. Niet voor niets is haar bijnaam in de film ('Slim') dezelfde als die van Lauren Bacall in To Have and Have Not.

Ook het prachtig - in modern Technicolor - gefilmde beeld van de geïdealiseerde jaren vijftig zorgt dat Rough Magic allesbehalve doorsnee-videovoer is. Peploe's uitzinnige variant van het magisch-realisme zal misschien niet iedereen aanspreken, maar wel verrassen. Als de film de bioscopen had gehaald, dan had er een cult-klassieker uit kunnen groeien.

NRC Webpagina's
11 DECEMBER 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)