U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Sport7 zet morgen uitzendingen stop

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 7 DEC. De televisiezender Sport7 vraagt surseance van betaling aan en staakt morgenavond om middernacht zijn uitzendingen. Het bestuur van de sectie betaald voetbal van de KNVB, onder leiding van voorzitter J. Staatsen, wil opstappen.

De aandeelhouders besloten tot surseance van betaling, aldus J. Timmer, president-commissaris van Sport7, omdat zij niet meer bereid zijn de inmiddels tot meer dan honderd miljoen gulden opgelopen exploitatieverliezen aan te zuiveren. Timmer gaf gisteren na afloop van een aandeelhoudersvergadering in Bosch en Duin vooral de KNVB de schuld van de ondergang van Sport7. Volgens hem was de voetbalbond bij het nakomen van zijn verplichtingen 'verscheidene malen in gebreke gebleven' - een verwijzing naar het feit dat enkele clubs, waaronder Feyenoord en Ajax, van mening zijn dat de KNVB hun televisierechten niet zonder meer aan Sport7 ter beschikking mag stellen. Ook laakte hij de houding van de overheid en de pers ten opzichte van de zender.

Op de aandeelhoudersvergadering had, aldus Timmer, de KNVB geen 'eenduidige helderheid' kunnen verschaffen over de rechtsgeldigheid van zijn aanspraken op de televisierechten van alle clubs, waardoor de ondergang onvermijdelijk werd. Een eerder door de commerciële zender SBS6 aan Sport7 gedaan bod op de voetbalrechten lijkt in de besluitvorming van de aandeelhouders van Sport7 geen rol te hebben gespeeld. Onduidelijk nog is of de NOS, die op grond van een contract met Sport7 eveneens samenvattingen betaald voetbal uitzendt, hiermee door kan gaan. Aangezien Sport7 na het uitspreken van de surseance van betaling volgende week geen houder meer lijkt van deze rechten, vervalt ook de zogenoemde sublicentie van de NOS. NOS-voorzitter A. van der Louw sloot niet uit dat een alliantie van NOS, HMG en Filmnet/Supersport, die eerder dit jaar de voetbalrechten aan zijn neus voorbij zag gaan, opnieuw een bod zal doen, eventueel uitgebreid met SBS6.

De ongeveer 80 werknemers van Sport7 zal ontslag worden aangezegd, aldus Timmer. Welke gevolgen de opheffing van Sport7 heeft voor de werknemers van Endemol Sport, een belangrijke leverancier, is nog onduidelijk. Aandeelhouders in Sport7 zijn de ING-bank, Philips, J. de Mol, J. van den Ende, Telekabel, KPN en Telegraaf Holding, alsmede de KNVB zelf. Tot de oprichting van de zender werd in februari van dit jaar besloten in de verwachting, dat het mogelijk zou zijn van elke kabelabonnee in Nederland een bedrag van twee gulden te vragen voor Sport7. Kabelnetten bleken hiertoe echter niet bereid.

NRC Webpagina's
7 DECEMBER 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)