U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


New York Stock Exchange
(van DBC Online)


Nerveus Wall Street beperkt koersverliezen

Door onze correspondent
WASHINGTON, 7 DEC. Na een uiterst nerveuze dag met aanvankelijk grote koersdalingen, heeft Wall Street de verliezen gisteren toch nog weten te beperken. De paniekerige stemming gisteren op beurzen over de hele wereld sloeg uiteindelijk niet over naar New York.

De paniek was wereldwijd ontstaan door enkele opmerkingen van de Amerikaanse centrale bankier Alan Greenspan. Het Dow Jones koersgemiddelde kelderde bij opening van de markt, in navolging van Europese en Japanse markten, met 145 punten. Maar rond het middaguur had de Dow dat verlies alweer voor de helft goedgemaakt. Aan het eind van de dag sloot het gemiddelde op 6382 punten, 55 punten lager dan donderdag. Dat verlies valt in het niet bij de stijging van de afgelopen maanden - alleen al over de maand november is het gemiddelde met 500 punten gestegen.

De opmerkingen bleken op de Newyorkse effectenbeurs niet uit te monden in een grote koerscorrectie op de sterke koersstijgingen van de afgelopen maand. Greenspan ontketende de onrust donderdagavond met een toespraak voor de American Enterprise Institute in Washington, waarin hij de veelbesproken vraag opwierp of de Amerikaanse aandelenmarkt overgewaardeerd is - overigens zonder daar een antwoord op te geven. Beleggers overal ter wereld zagen echter een waarschuwing in Greenspans woorden. Vooral zijn suggestie dat ,,een irrationele jubelstemming,, (irrational exuberance) de koersen overmatig heeft opgedreven, veroorzaakte grote onrust. Greenspan zei ook dat de Fed zich geen zorgen zou maken over het inzakken van een financiële luchtbel, zolang de economie er niet door geraakt wordt. Hij riep in herinnering dat de beurs-krach van 1987 ,,weinig negatieve gevolgen had voor de voor de economie'.

Analisten verschilden gisteren van mening over de betekenis van de koersdalingen van gisteren. De opmerkingen van de doorgaans uiterst voorzichtige Greenspan raakten kennelijk een gevoelige snaar, niet alleen omdat ook beleggers zelf onrustig zijn geworden over de snelle en schijnbaar onstuitbare koersstijgingen van de afgelopen maanden. Ook wekten zijn woorden de vrees dat de Fed wel eens met een renteverhoging een afkoeling van de jubelstemming zou kunnen afdwingen. Gisteren hield Greenspan opnieuw een toespraak, maar deze keer vermeed hij zorgvuldig ieder commentaar op op de financiële markten.

De onrust over Greenspans woorden overschaduwde een stijging van de Amerikaanse werkloosheid over de maand november die gisteren ook bekendgemaakt werd. Met een tegenvallende banengroei van 118.000 kwam de werkloosheid op 5,4 procent, een stijging met 0,2 punt ten opzichte van oktober.

Op een gewone dag zouden cijfers als opsteker zijn beschouwd op Wall Street, omdat ze de vrees zouden doen afnemen dat de economie te snel groeit en dat de Fed zich gedwongen zou zien in te grijpen met een renteverhoging. Maar de bekendmaking ging gisteren vrijwel verloren in de opwinding over Greenspans woorden en de koersdalingen die daar het gevolg van waren.

NRC Webpagina's
7 DECEMBER 1996


THIRD
MILLENIUM
CHALLENGE


Het enige horloge waarmee u

seconden voorloopt.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)