U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    A C H T E R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

C O L U M N :
Majesteit,

YOUP VAN 'T HEK
Het wordt een absoluut grinnikweekend. De Arena veroordeeld, Staatsen uitgekotst en Sport7 failliet. De hoogmoed is uitgegleden over zijn eigen bananenschillen. Soms komt alles toch nog goed. Voor Uw man vind ik het vervelend. U vertelde me vorige week dat hij commissaris is bij KPN en dat dat bedrijf ook aandeelhouder van het leeggelopen kanaaltje is.

Wat mij betreft hoeft de Arena zijn naam niet te veranderen. Ik zou er meteen een sleep-inn van maken. Ik blijf van mening dat Ajax netjes zijn huurcontract moet uitdienen en daarna een lekker, gezellig, dakloos voetbalstadion moet bouwen. En als ik schrijf "voetbalstadion' dan bedoel ik ook een voetbalstadion!! En wat dat is? Een voetbalstadion is een stadion waar in de eerste plaats gevoetbald moet worden en waar heel soms en heel misschien wel eens iets anders in zou kunnen gebeuren. Een Kuip dus. En dat stadion moet het Johan Cruijff-stadion gaan heten en moet doordrenkt zijn van Ajax, Ajax en nog eens Ajax. Mocht de Arena toch een andere naam overwegen dan zou ik, gezien het feit hoe de bezoekers aan alle kanten worden gerold en leeggeklopt, kiezen voor Hyena.

Staatsen zelf raad ik ook een andere naam aan. Maar ik denk niet dat dat genoeg is. Ik adviseer hem ook contactlenzen, een baard en een toupet te nemen. Alleen op die manier komt hij ooit nog aan de bak. En Sport7? Dat verdwijnt. Ik zal het braille-bridgen voor slechthorenden missen.

En dan heeft de KNVB nog een nieuw Sectiebestuur Betaald Voetbal nodig. Als ze maar zo slim zijn om nu weer eens wat mensen uit hun eigen club te kiezen en niet allerlei ijdele Josjes en Sylvia's, ofwel politici en zakenlieden. Gewoon echte voetballiefhebbers!

Verder begrijp ik dat ze hebben onderhandeld met SBS6. Dat was ook een mislukking geworden. Daar werken geestelijke gnomen die even hebben overwogen om met een verborgen camera kinderen uit een ziekenhuis te ontvoeren en dan weet U het wel. Ik durf U niet aan te raden om ooit naar hun programma Over de rooie te kijken, daar ik bang ben dat U zich dezelfde avond nog zal verhangen. Als U zin heeft in champagne moet U zondagavond bij me langskomen. We knallen om 24.00 uur alle schilderijen van de muur. Deze morele overwinning laat ik me niet afnemen. Heerlijk.

Timmer deed schitterend zielig, maar er kwamen alleen maar jokkebrokken uit zijn mond. Hij geloofde in de goede bedoelingen van het sectiebestuur en in een keer begreep ik waarom Philips zachtjes naar de afgrond drijft. Hij had het over "voetballiefhebbers' en toen ging hier thuis spontaan het alarm af. Toch ben ik zondag ook verdrietig. Waarom? Omdat ik een zoontje van zes heb met hele grote huildruppels achter zijn brillenglazen. Hij snikte donderdag harder dan Ronald de Boer na zijn overwinning tegen die Zwitsers. Wat er gebeurd is? Het bestuur van zijn school had bedacht om dit jaar geen negers te kwetsen en Sinterklaas kwam in zijn klas met een groene, een blauwe en een diarreekleurige Piet! Zelden heb ik zo'n belachelijke en vooral zielige vertoning gezien. Daarbij is het nog een gotspe ook. U moet weten dat mijn kinderen op de witste school van Amsterdam zitten en dat de enige allochtonen, die de politiek-in-orde-ouders kennen, hun grachtengordelhuizen voor zeven gulden per uur schoonmaken. Zwart uiteraard. En dat volk bedenkt dat een zwarte Piet discriminerend is. Weet U wat racisme is? Om bij een Zwarte Piet überhaupt aan een neger of een Turk te denken. Dan deug je niet. Iedereen is krankzinnig en sinds ik weet dat we binnenkort bij Tilburg een honderdzeventig meter hoge Skiramide met echte kunstsneeuw krijgen, weet ik helemaal zeker dat sterven steeds minder erg is.

Teder weekend.

PS. Dank voor Uw gedicht. Leuk rijm: Staatsen de melaatse.

NRC Webpagina's
7 DECEMBER 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)