U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Russische missie naar Mars eindigt in Grote Oceaan
ROTTERDAM / MOSKOU, 18 NOV. De Russische lancering van de Mars '96 is mislukt. Brokstukken van de uit koers geraakte sonde, die zaterdagavond vanaf de basis Bajkonoer in Kazachstan werd gelanceerd, zijn vanmorgen even na half drie Nederlandse tijd ten westen van Chili in de Grote Oceaan gestort. Dit hebben Australische autoriteiten en woorvoerders van het Amerikaanse ruimtevaartcommando in Colorado Springs meegedeeld.

Fractieleiders zijn verontrust over toestand op Aruba
ORANJESTAD, 18 NOV. De fractieleiders van de vier grote partijen in de Tweede Kamer, die een bezoek brengen aan Aruba, zijn verontrust over het gebrekkige democratische gehalte van de politiek op Aruba. Zij kritiseerden de situatie dat de regering-Eman het parlement praktisch negeert. Daarnaast toonden zij zich verontrust over de verstrengeling tussen de politiek en een aantal families op het eiland.

Akkoord over nieuwe vredesmacht in Bosnië
BRUSSEL, 18 NOV. De zestien ambassadeurs bij de NAVO hebben vandaag overeenstemming bereikt over de opvolger van een multinationale vredesmacht in Bosnië, die zich bezig houdt met afschrikking en stabilisering. Over de duur en de precieze taakomschrijving is nog geen akkoord bereikt. Daar zal woensdag verder over worden vergaderd. De nieuwe vredesmacht zal waarschijnlijk zo'n 30.000 man tellen, ongeveer de helft van de huidige IFOR-troepenmacht.

Adelmund vrijwel zeker voorzitter
DEN HAAG, 18 NOV. K. Adelmund, vice-voorzitter van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer, wordt vrijwel zeker de nieuwe partijvoorzitter van de PvdA. Ze heeft het bestuur van haar partij laten weten ,,positief'' te staan tegenover het verzoek van waarnemend partijvoorzitter R. Vreeman aan haar zich beschikbaar te stellen voor het voorzitterschap.

Carpoolers in de spits 14 procent
DEN HAAG, 18 NOV. In het woon-werkverkeer worden gemiddeld 2,3 miljoen personenauto's gebruikt; 14 procent van deze auto's wordt gebruikt om te carpoolen. Dit blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Carpoolers leggen langere afstanden af dan automobilisten zonder passagiers.

Zalm: meevaller van 230 miljoen
DEN HAAG, 18 NOV. Minister Zalm (Financiën) heeft dit jaar een extra meevaller van 230 miljoen gulden; de uitgaven zijn lager dan geraamd. Daarnaast houdt Zalm rekening met een substantiële meevaller in de belastinginkomsten die een gevolg is van de hogere economische groei.

Spanning loopt op in Wit-Rusland
MINSK, 18 NOV. In Wit-Rusland, waar president Loekasjenko in een verbitterd conflict met het parlement is verwikkeld, is de spanning de afgelopen dagen verder opgelopen. Loekasjenko ontsloeg de voorzitter van de nationale kiescommissie en liet hem door de politie uit zijn kantroor zetten. Bij een grote betoging tegen Loekasjenko werd gisteren geweld gebruikt. Vanochtend dreigde premier Tsjigir met aftreden.

Dodental explosie flatgebouw nu 43
MOSKOU, 18 NOV. Het dodental van de ontploffing in een flatgebouw in het Zuidrussische plaatsje Kaspisk is vanmorgen opgelopen tot 43. In het puin van het acht verdiepingen tellend gebouw, dat zaterdagmorgen vroeg instortte, wordt nog naar vermisten gezocht.

Eindfase strijd om miljardenorder
ROTTERDAM, 18 NOV. Lockheed Martin en Boeing zijn de twee eindkandidaten voor een contract voor de bouw van 3.000 JSF-straaljagers ter waarde van 170 miljard dollar. Het Pentagon heeft McDonnell Douglas, tot nu toe de voornaamste leverancier van straaljager, laten vallen. Analisten zetten daarom vraagtekens bij de toekomst van dat bedrijf.

NRC Webpagina's
18 NOVEMBER 1996


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)