U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Vervolg van hoofdartikel 'Koersexplosie van Deutsche Telekom'
Beursgang mijlpaal voor kapitaalmarkt


Sommer noemde de grote belangstelling voor de aandelen, vooral ook van Duitse particulieren, ,,een doorbraak''. De emissie is vijf keer overtekend. ,,Onze meest optimistische verwachtingen zijn overtroffen'', zei Sommer.

Beursvoorzitter dr. W. Seifert noemde de beursgang van Deutsche Telekom vanmorgen een ,,mijlpaal in de ontwikkeling van de Duitse kapitaalmarkt''. Hij zei in Duitsland veel meer ruimte te zien voor privatiseringen. ,,Het ontlast de staat en geeft jonge ondernemers betere toegang tot de kapitaalmarkt'', aldus Seifert. Vorige week al maakte de regering in Bonn bekend dat ze haar aandeel van ruim 30 procent in Lufthansa volgend jaar wil afstoten en de Postbank eind 1997 wil privatiseren. Met de opbrengst hoopt ze alle gaten in de begroting te stoppen.

De beursgang van Deutsche Telekom is de grootste in de geschiedenis van Europa, en zelfs, op de privatisering van het Japanse NTT na, de grootste ter wereld. Zeshonderd miljoen aandelen met een prijs van 28,50 mark per stuk zijn op de markt gebracht. Nog eens negentig miljoen aandelen worden achter de hand gehouden (de zogenaamde greenshoe) en kunnen worden ingezet om de markt te stabiliseren.

In totaal is 67 procent van de aandelen in Duitsland geplaatst. Particuliere beleggers in Duitsland vormen de grootste groep aandeelhouders met 41 procent van de aandelen. Sommer zei dat 156.000 van de 207.000 medewerkers van Deutsche Telekom samen 23 miljoen aandelen hebben gekocht.

,,Ongetwijfeld zullen veel kleine beleggers proberen te verkopen om snelle koerswinst te pakken'', zei Peter Pietsch van Commerzbank vanmorgen in Frankfurt. ,,Vandaag zal in ieder geval een test worden voor de computers en de beurs'', aldus Pietsch. Hij noemde de prijs van 28,50 mark ,,fair''.

De Duitse vereniging van aandeelhouders in Frankfurt is het daar niet mee eens. ,,Veel te duur'', zei de woordvoerder van de vereniging. ,,Er is gesuggereerd dat de aandelen Telekom risicovrij zijn. Dat is gezien de hoge schuldenlast en de vrije concurrentie per 1998 helemaal niet het geval.''

Sommer beloofde dat met de opbrengst van de emissie een deel van de schuldenberg van 105,5 miljard mark wordt afgelost. In het jaar 2000 moeten de schulden tot 60 miljard zijn gereduceerd. ,,Nog belangrijker is dat we klantvriendelijker en prestatiegerichter worden'', meende Sommer. ,,Wij zijn er nog lang niet, maar dat is ons doel''.

NRC Webpagina's
18 NOVEMBER 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)